În 2020, prețurile în Uniunea Europeană pentru bunurile de consum și servicii au variat semnificativ de la stat la stat. Danemarca (141% din media UE) a înregistrat cel mai mare nivel al prețurilor, urmată de Irlanda și Luxemburg (ambele cu 136%), Suedia (130%) și Finlanda (126%), conform Eurostat. 

Cele mai reduse prețuri s-au înregistrat în România (55%), Bulgaria (56%) și Polonia (58%). Per total, nivelul prețurilor în UE a variat cu aproape unu la trei între cel mai ieftin și cel mai scump stat membru. 

Prețurile pentru restaurante și hoteluri au fost de trei ori mai mari în cea mai scumpă țară, comparativ cu cea mai ieftină. Acestea au variat de la 46% din media UE în Bulgaria, urmată de România (53%) și Ungaria (56%), la 154% media Danemarcei, în fața Suediei (138%) și Finlanda (131%). 

Alcoolul și tutunul s-au clasat pe locul doi în ceea ce privește diferența nivelurilor de prețuri, cel mai scăzut fiind în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) și Polonia (68%). Alimentele și băuturile non-alcoolice au înregistrat cel mai scăzut nivel de prețuri în România (66% din media UE) și Polonia (68%), în timp ce nivelul cel mai ridicat de prețuri s-a înregistrat în Danemarca (129%). 

Prețul articolelor vestimentare se află în sfera produselor care diferă ca preț în rândul țărilor membre UE mai puțin decât celelalte bunuri, variind de la 73% în Ungaria și până la 130% în Danemarca. 

Sursă: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday