România are al doilea cel mai mic procent al firmelor care folosesc servicii de cloud computing, de 14%, în scădere față de anul trecut și mult sub media UE (42%). Bulgaria, deși pe ultimul loc, a înregistrat creșteri în acest domeniu.

În ciuda internetului de mare viteză și la prețuri rezonabile, procentul firmelor din România care au ales găzduirea resurselor pe servere închiriate (cloud), în loc să-și folosească propria infrastructură IT, a scăzut la 14% de la 16% anul trecut. Rămâne astfel la coada topului Eurostat, depășind doar Bulgaria, care a reușit totuși să înregistreze un avans de +2% față de 2020. În medie, aproape jumătate dintre firmele din Uniunea Europeană preferă găzduirea resurselor pe servere cloud, dublu față de 2016 (19%).

Deși procentul firmelor cu acces la internet a fost la niveluri similare în toate statele membre UE, utilizarea cloud computing-ului a variat semnificativ, iar cele mai mari ponderi au fost raportate în Suedia, Finlanda (ambele la 75%) și Danemarca (65%) în 2021.

Dintre firmele care au ales astfel de servicii, 79% au optat pentru o soluție cloud pentru găzduirea sistemelor de e-mail, cu 3 procente mai mult față de anul trecut. Aproximativ două treimi (68%) au folosit cloud-ul pentru stocarea datelor, 61% l-au folosit pentru software de birou (cum ar fi procesoare de text și foi de calcul) și 59% pentru a-și găzdui baza de date.

În plus, aceste întreprinderi au folosit cloud-ul și pentru a accesa aplicații software mai avansate, cum ar fi cele de administrare financiară sau contabilitate (48%) și gestionarea relațiilor cu clienții (27%). În plus, o cincime (21%) dintre aceste întreprinderi au raportat că folosesc platformele de cloud computing pentru a valorifica puterea de calcul pentru a rula propriile aplicații software de afaceri.

Folosim cookies