România a obținut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro la dobânzi avantajoase pentru susținerea demersurilor autorităților române de protejare a cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice generate de pandemia de COVID-19, anunță Ministerul de Finanțe într-un comunicat.

SURE sprijină programele de șomaj parțial și măsurile similare pentru a ajuta statele membre UE să protejeze locurile de muncă, angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor.

Împrumutul va susține măsurile adoptate de guvern, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor” mai precizează ministerul.

Măsurile eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene sunt:

  • șomajul tehnic.
  • programul de muncă flexibilă.
  • alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profesioniști a căror activitate a fost redusă sau întreruptă urmare a pandemiei.
  • sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului  este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022);
  • împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
  • valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiași termenii financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susținută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre,  împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Alături de România în cadrul acestui instrument au accesat finanțare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. Dintr-un total de 100 mld. EUR puse la dispoziție de Uniunea Europeană în cadrul acestui instrument valoarea cumulată a împrumuturilor acordate până în prezent se ridică la cca. 87,4 mld. EUR anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday