Proiectul anunțat în decembrie 2019 își propune să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Stabilește obiective pentru reducerea emisiilor de carbon și creșterea suprafețelor pădurilor, îmbunătățirea programelor de agricultură, de transport ecologic, stimularea reciclării și a energiei regenerabile. 

Potrivit Nature, problemele se ascund în spatele retoricii. În primul rând, UE depinde în mare măsură de importurile agricole, deoarece, în prezent, doar China importă mai multă mâncare decât UE. Anul trecut, regiunea a cumpărat o cincime din recoltele și trei cincimi din carnea și produsele lactate consumate în interiorul granițelor sale. 

Cum importurile provin din țări cu legi de mediu mai puțin stricte decât cele din Europa, iar acordurile comerciale ale UE nu impun ca importurile să fie sustenabile, acordul nu ajută planeta. În ultimele 18 luni, UE a semnat acorduri (unele în curs de ratificare) care acoperă aproape jumătate din importurile sale de cereale cu Statele Unite, Indonezia, Malaezia, cu blocul comercial sud-american (Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay). Fiecare stat definește și impune sustenabilitatea în mod diferit, iar în multe dintre acestea se folosesc pesticide, erbicide și organisme modificate genetic care sunt strict limitate sau interzise în UE.

Nature subliniază că, folosind această metodologie, statele membre ale UE nu fac decât să mute daunele aduse mediului în alte zone. Deși UE recunoaște că va fi nevoie de o nouă legislație în domeniul comerțului, pe termen scurt nu se va schimba nimic în cadrul Acordului Verde.

Analiza completă în Nature.

Sursă foto: Unplash/Tobias Tullius

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday