Reuters: Ucraina a primit acces gratuit la tehnologia de recunoaștere facială Clearview, pentru a identifica militari ruși, victime, și pentru a combate dezinformarea. Sistemul, considerat unul controversat, deoarece a colectat miliarde de fotografii de pe rețelele de socializare.

Directorul executiv al companiei americane Clearview AI a declarat pentru Reuters că startup-ul a oferit ajutor Ucrainei în războiul declanșat de Rusia. Astfel, Ucraina primește acces gratuit la puternicul motor de căutare Clearview AI pentru identificarea chipurilor, permițând autorităților, printre altele, să verifice persoanele de interes la punctele de control, a declarat Lee Wolosky, consilier al Clearview și fost diplomat sub președinții americani Barack Obama și Joe Biden.

Fondatorul Clearview, Hoan Ton-That, a declarat că startup-ul are la dispoziție peste două miliarde de imagini de la serviciul rus de socializare VKontakte, dintr-o bază de date de peste 10 miliarde de fotografii în total. De altfel, Meta/Facebook a solicitat în repetate rânduri Clearview să nu mai preia date de pe platformele sale de socializare.

Potrivit Reuters, persoanele decedate pot fi identificate mai ușor prin Clearview decât prin potrivirea amprentelor digitale și funcționează chiar și în cazurile de leziuni faciale sau descompunere, potrivit companiei. În trecut, Departamentul de Energie al SUA a descoperit că descompunerea a redus eficacitatea tehnologiei, dar o lucrare științifică din 2021 a arătat rezultate promițătoare folosirii tehnologiei.

Imaginile VKontakte fac setul de date Clearview mai cuprinzător decât cel al PimEyes, un motor de căutare de imagini disponibil public pe care oamenii l-au folosit pentru a identifica persoane în fotografiile de război, a spus Wolosky.

Criticii acestui tip de tehnologie afirmă că recunoașterea facială ar putea identifica greșit oamenii la punctele de control și în lupte. O nepotrivire ar putea duce la decese de civili, susține, Albert Fox Cahn, director executiv al Proiectului de Supraveghere a Tehnologiei de Supraveghere din New York.

Dar Ton-That a spus că Clearview nu ar trebui să fie niciodată folosit ca unică sursă de identificare și că nu ar dori ca tehnologia să fie utilizată în încălcarea Convențiilor de la Geneva, care au creat standarde legale pentru tratamentul umanitar în timpul războiului, precizând că, precum toți utilizatorii, Ucraina este instruită în folosirea programului.

Ministerul Apărării din Ucraina a refuzat să confirme oficial informația, dar nici nu a infirmat-o. Anterior, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Transformării Digitale a declarat că ia în considerare oferte de la companii de inteligență artificială din SUA precum Clearview. Multe companii occidentale s-au angajat să ajute Ucraina, oferind hardware pentru internet, instrumente de securitate cibernetică, dar și alte forme de suport.

Sursa: Reuters

Folosim cookies