Potrivit Reuters, Comisia va propune săptămâna viitoare un proiect de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care prevede reducerea consumului de energie al clădirilor, în același timp cu extinderea pădurilor, pentru a absorbi 310 milioane de tone de CO2 pe an până în 2030. 

Propunerea legislativă ar impune țărilor să adopte măsuri pentru reducerea consumului final de energie cu 1,5% pe an din 2024 până în 2030, dublu față de cerința actuală de 0,8%. Astfel, statele vor fi obligate să renoveze 3% din clădirile publice (spitale, clădiri guvernamentale, școli și locuințe sociale) în fiecare an pentru a le transforma în ”clădiri cu energie aproape zero”.

Proiectul prevede, de asemenea, o protecție mai bună a pădurilor și a zonelor sălbatice, care s-au redus din cauza exploatării forestiere, a cererii de energie din biomasă și a incendiilor și dăunătorilor. Propunerea Comisiei nu definește, însă, obiectivele naționale care ar înlocui cerința actuală pentru a se asigura că rezervoarele naturale de eliminare a CO2 nu se vor micșora în acest deceniu.

Totodată, UE intenționează să stabilească un sistem de certificate de eliminare a carbonului, pe care fermierii și silvicultorii le-ar putea vinde poluatorilor care trebuie să-și echilibreze emisiile, creând un stimulent financiar pentru stocarea carbonului.

Din 2031, Comisia va începe, de asemenea, să contabilizeze emisiile agricole de gaze, inclusiv metanul, un alt gaz puternic cu efect de seră, în bilanțul net al carbonului. De altfel, emisiile din agricultura statelor membre nu au scăzut din 2010. Conform Reuters, proiectul urmează să fie publicat pe 14 iulie ca parte a unui pachet mai larg de politici climatice a căror principală orientare va fi reducerea emisiilor de CO2 din surse precum vehicule, fabrici și centrale electrice. Politicile vor fi apoi negociate de statele membre și de Parlamentul European, proces care ar putea dura chiar și doi ani.

Statele se străduiesc să atingă emisii zero de carbon până în 2050, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Emisiile zero înseamnă să nu emită mai multe gaze cu efect de seră decât dacă pot fi echilibrate prin eliminarea gazelor din atmosferă. În 2018, potrivit Comisiei Europene, pădurile, pajiștile, terenurile cultivate și zonele umede din UE au ajutat la eliminearea a 263 milioane de tone de CO2 din atmosferă.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday