Programul COVAX este departe de a-și atinge obiectivul de livrare a două miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului în curs, dar, cu toate acestea, experții OMS se așteaptă la o creștere semnificativă a livrărilor de doze de vaccin anti-Covid până la începutul anului viitor, asigurându-se, în același timp, că dozele primite vor fi distribuite către țările care au cea mai mare nevoie de acestea. 

Planul ambițios al programului, de a colecta doze de vaccin de la producătorii din cele mai bogate țări ale lumii și de a le distribui către țările sărace, afectate grav de pandemie, a eșuat, potrivit Reuters. Prin COVAX s-au distribuit până în prezent aproximativ 90 de milioane de doze de vaccin, în timp ce țările cu o densitate mare a populației devin “incubatoare” pentru noile tulpini ale coronavirusului, iar unele dintre cele mai sărace țări ale lumii au vaccinat mai puțin de 1% din totalul populației

Până acum, aproximativ 190 de state au devenit participante la COVAX, dar o treime din acestea nu folosesc dozele de vaccin din cadrul programului, iar doar 40 dintre acestea au lansat campanii de vaccinare cu doze care provin din programul lansat de OMS. Gavi, care lucrează împreună cu OMS pentru administrarea programului, a transmis că numărul de țări vizate de COVAX ar putea scădea la 120-130 anul viitor.

Revizuirea programului are în vedere reducerea riscului financiar, o mai bună concentrare asupra țărilor care au cea mai mare nevoie de dozele de vaccin care urmează să fie distribuite, dar și să reducă participarea țărilor dezvoltate, atât în calitate de donatori, cât și beneficiari. 

Modelul programului va fi reproiectat cu termene și condiții mai puțin flexibile, care vizează simplificarea și reducerea riscului financiar pentru a sprijini în continuare țările care au cea mai mare nevoie, în timp ce descurajează alte țări să participe după sfârșitul anului acesta”, se arată într-unul dintre comunicatele analizate de Reuters.

Marile economii ale lumii au preferat, în general, să își folosească influența financiară pentru a cumpăra doze de vaccin anti-Covid, direct de la producători, pentru propriile campanii de inoculare. În ciuda recomandărilor OMS de a dona surplusul de doze prin intermediul COVAX, SUA, Japonia și Uniunea Europeană au ales să doneze aceste vaccinuri, în mare parte, în mod direct, țărilor ce au nevoie, și mai puțin prin programul OMS. 

Astfel, prin prioritizarea propriilor interese diplomatice și comerciale, țările dezvoltate au afectat grav ambiția programului Covax de a prelua sarcina generală a luptei împotriva pandemiei. “Faptul că consiliul de administrație al Gavi revizuiește acum modul în care țările mai bogate pot continua să participe la acest program este în parte o recunoaștere a faptului că structura nu funcționează”, a declarat Kate Elder, consilier politic principal al grupului Medecins Sans Frontieres.

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Wirestock | Dreamstime.com.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday