Din totalul sumei, J&J va plăti cinci miliarde, iar distribuitorii de medicamente McKesson Corp, Cardinal Health Inc și AmerisourceBergen vor asigura restul sumei, care va putea fi virată pe parcursul a 18 ani. Experții spun că aceste companii “au contribuit la crearea unei epidemii de opioide la nivel național”.

Concret, cele trei companii distribuitoare sunt acuzate că au permis ca imense cantități de calmante ce produc dependență (din cauza opioidelor din compoziția acestora) să fie introduse pe piață. Practic, nu au mai verificat motivul pentru care cererea a crescut constant în ultimii ani și nu au făcut niciun demers pentru a împiedica folosirea acestor medicamente în mod greșit, inclusiv sub formă de droguri. În același timp, J&J este acuzată că a minimalizat riscul dependenței de opioide și, similar, nu a făcut nimic pentru a combate folosirea acestor medicamente în alte scopuri. De asemenea, a refuzat să reducă cantitatea de asemenea substanțe din calmante.

Guvernul american a explicat că planul de 26 miliarde de dolari va fi folosit pentru a oferi tratament persoanelor afectate de dependența de opioide, programe de sprijin familial, educațional și alte inițiative sanitare, pentru a combate această criză.  

Planul trebuie acceptat în fiecare stat, astfel că în funcție de câte state și subdiviziuni politice vor accepta sau vor refuza planul, valoarea acestuia se poate modifica. Potrivit Reuters, oficialii statului New York vor anunța, în curând, că în urma discuțiilor cu cele patru companii farmaceutice, vor primi cel puțin un miliard de dolari. Peste 40 de state din SUA sunt așteptate să susțină planul. 

Pentru o perioadă lungă de timp, medicii din SUA au prescris în mod predominant opioide pentru dureri acute sau pentru pacienții cu cancer. Ulterior, grupuri de medici au început să promoveze aceste medicamente pentru durerile cronice. O perioadă lungă de timp, producătorii de medicamente au transmis medicilor că pacienții nu vor deveni dependenți de opioide obținute pe bază de rețetă, acestea devenind din ce în ce mai prescrise.

Potrivit Centrului american de Control și Prevenire a Bolilor, aproximativ 500 de mii de persoane au murit în SUA în urma supradozei de opioide, între 1999 și 2019. Instituția precizează că această criză s-a înrăutățit în timpul pandemiei de Covid. În 2020 s-a înregistrat un număr record de decese cauzate de supradoze (de orice fel), peste 93 de mii de persoane, cu 29% mai mult decât în 2019. Trei sferturi dintre acestea au fost cauzate de supraconsum de opioide.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday