Cererea, înaintea acordării banilor din fondul de recuperare de după pandemie. Comisia Europeană este responsabilă cu gestionarea celor 759 de miliarde de euro, valoarea fondului de recuperare. Instituția europeană a cerut deja mai multor țări membre UE să-și regândească propunerile de alocare a banilor. Ungariei i-a cerut să-și reformeze sistemul de achiziții publice, potrivit unui document intern consultat de Reuters, datat 26 ianuarie

”În practică, concurența în domeniul achizițiilor nu este suficientă și provoacă nereguli sistemice care au condus la cea mai mare corecție financiară din istoria fondurilor structurale”, citează Reuters din documentul consultat. Guvernul Ungariei nu a transmis un punct de vedere.

Din bugetul total alocat UE, Ungaria ar urma să primească 6,3 miliarde de euro fonduri nerambursabile, dacă reușește să înainteze o propunere de alocare până la finalul lunii aprilie. Propunerea trebuie acceptată de instituțiile uniunii și celelalte state membre.

Potrivit unui raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), în Ungaria s-au constatat nereguli în privința folosirii a 4% din totalul fondurilor europene, între 2015 și 2019. Spre comparație, media blocului comunitar a fost de 0,36%. În luna septembrie 2020, premierul ungar Viktor Orban nu a acceptat această concluzie: ”Refuz să cred că țara mea este mai coruptă decât Austria, Germania sau Danemarca”. Prim-ministrul a recunoscut, însă, că lacunele legislative generează adesea conflicte de interese în procedurile de achiziții publice.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday