Când roverul Perseverance al NASA a asolizat cu succes pe Marte, săptămâna trecută, inginerul aerospațial Diana Trujillo, directorul de zbor al misiunii, a declarat într-un interviu pentru CBS News că nu a realizat ce s-a întâmplat în acel moment și a durat câteva momente până a procesat informațiile: “Mă tot gândeam: Ce se întâmplă? Suntem în siguranță? Cred că momentul în care am văzut fotografiile, am și realizat că am asolizat pe Marte”.

Originară din Cali, Columbia, Diana Trujillo a decis la 17 ani să meargă în Statele Unite, ajungând acolo cu doar 300 de dolari și fără cunoștințe de limba engleză. Ea a lucrat ca menajeră pentru a-și plăti studiile. S-a angajat la NASA în 2007.

Trujillo face acum parte din Laboratorul de Propulsie Jet al NASA și a lucrat la echipa care a creat brațul robotic al roverului Perseverance, care va colecta roci de pe Marte. “Întrebarea finală este dacă suntem sau nu singurii din Univers. Sper că în maxim un an de operațiuni de suprafață pe Marte, vom putea răspunde la această întrebare”.

De-a lungul carierei sale, inginerul NASA și-a dat seama că este printre puținele femei de origine latină care lucrează în știință. Diana Trujillo a adăugat că și-a ales cariera cu câteva momente înainte de a-i comunica decanului opțiunea aleasă. Când a ajuns în fața acestuia, a văzut o revistă care avea imagini cu femei astronauți, iar atunci a ales ingineria aerospațială ca obiect de studiu principal. De asemenea, a observat că linia de activitateera plină de oameni care nu vorbeau spaniolă și nici nu păreau de origine latină, fiind una dintre puținele femei. 

Potrivit Fundației pentru Cercetarea Studenților, hispanicii dețin doar 8% din forța de muncă STEM (stiință, tehnologie, inginerie, matematică), din care femeile hispanice sunt în procent de doar 2%. Trujillo crede că modalitatea de a sparge acest trend este de a avea mai multe modele. Acest lucru a influențat decizia ei de a fi gazda primei emisiuni NASA în limba spaniolă, săptămâna trecută. Emisiunea s-a numit “Juntos perseveramos”, sau “Împreună perseverăm”, și a obținut peste 2,5 milioane de vizionări pe YouTube.

Sursa: CBS NEWS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday