Ministerul britanic al Apărării explică în analiza zilnică faptul că, având în vedere tipul și numărul de nave care au ieșit pe mare în același timp pe 11 ianuarie, este vorba despre o misiune “ca răspuns la o amenințare specifică la adresa portului Novorossiysk, pe care Rusia consideră că a identificat-o”. 

Oficialii britanici subliniază că este puțin probabil ca această desfășurare să însemne pregătirea pentru atacuri cu rachete de croazieră lansate de pe mare și, totodată, este improbabil ca Flota Rusă să se pregătească pentru un desant amfibiu. “Flota Rusiei de la Marea Neagră va rămâne ținută pe loc de anumite amenințări percepute ca provenind din partea Ucrainei și continuă să prioritizeze protecția forțelor în detrimentul operațiunilor ofensive sau de patrulare”, conchide Ministerul britanic al Apărării.

Precizările oficialilor de la Londra au loc la câteva zile după ce Naval News, o publicație specializată în urmărirea navelor de luptă, a anunțat că un număr neprecizat de nave de luptă, inclusiv de asalt amfibiu și submarine, au părăsit rapid și neașteptat portul Novorossiisk, cel mai apropiat și mai important de lângă strâmtoarea Kerci, dintre Marea Neagră și Marea Azov. Publicația arăta atunci că există trei posibile explicații pentru această mișcare neașteptată a Flotei Ruse – fie iminența unui atac ucrainean cu drone navale, precum cel petrecut la Sevastopol în septembrie 2022, fie un exercițiu de luptă, fie pregătirea unei operațiuni ofensive.

În această dimineață, oficialii ucraineni au anunțat că mai multe rachete rusești au lovit infrastructura critică din zona Kievului, fără a detalia și fără a emite un bilanț al pagubelor. Populația a fost îndemnată să se adăpostească.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday