“Rusia își consolidează forțele militare în interiorul și în jurul Ucrainei, cu peste o sută de mii de soldați masați de-a lungul graniței, alții care vor ajunge acolo, plus trupe trimise în Belarus. Îi cerem Rusiei, încă o dată, să detensioneze situația. Credem că se poate ajunge la o rezolvare pe calea diplomatică“, a spus Jens Stoltenberg, care a adăugat că răspunsul formulat de NATO se axează pe trei teme:

  • restabilirea birourilor de legătură dintre cele două, la Moscova și la Bruxelles, și utilizarea, cât mai des, a canalelor de comunicare la nivel de armată;
  • dialog pe tema securității în Europa, inclusiv situația din jurul Ucrainei. Întărirea principiilor de securitate pe continent, inclusiv dreptul fiecărui stat de a-și alege calea privind securitatea proprie;
  • transparența și controlul armelor – informări reciproce despre exerciții și politici nucleare, în formatul Consiliului NATO-Rusia.

“Rusia ar trebui să se abțină de la orice retorică agresivă, coercitivă și de la activitățile maligne. Ar trebui, de asemenea, să își retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova, unde sunt concentrate fără consimțământul țărilor respective. NATO este o alianță defensivă, dar nu vom face compromisuri în ceea ce privește principiile de bază pentru securitatea Alianței și securitatea în Europa și America de Nord“, a încheiat Stoltenberg.

Alianța Nord-Atlantică și SUA au trimis două scrisori prin care răspund garanțiilor de securitate formulate de Kremlin la finalul anului trecut. Într-o conferință ținută separat, Secretarul de Stat american a arătat că replicile nu pot fi altele decât acelea că orice țară, chiar și Ucraina, este liberă să își aleagă cu cine încheie alianțe și cum își asigură apărarea.

Sursa foto și info: Comunicat NATO.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday