Potrivit ministrului Sănătății, medicii au raportat pe aplicația Alerte MS 26.106 de mii de decese Covid, din care 227 de cazuri cu diagnostic principal Covid-19 identificat și 25.875 cu diagnostic secundar Covid-19.

“Referitor la cele 25.875 de decese, situația se prezintă astfel -19.698 de decese au diagonostic secundar cu codul U071 (deces confirmat Covid) și 6.181 cu codul U072 (deces suspect Covid)”, a spus Ioana Mihăilă, menționând că au fost unități sanitare care au raportat diferențe și de până la 500 de cazuri între cele două platforme.

Ministrul a precizat că de vină pentru aceste diferențe ar fi metoda de raportare care diferă de la un spital la altul, nivelul redus de cunoaştere al celor care fac aceste raportări, în special în Aplicația AlerteMS, dar și unele întârzieri în raportarea deceselor. Unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP a unor decese, din diverse alte cauze.

Principalele declarații ale ministrului Ioana Mihăilă:

  • S-au analizat mai multe surse de informații. Analiza surselor oficiale, a datelor de la INSSE, arătă următoarele cifre: În 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principal Covid-19 identificat și 234 de cazuri cu diagnostic principal Covid-19 neidentificat. De asemenea 3.950 de decese din alte cauze la care s-a asociat și un diagnostic secundar Covid-19 identificat și 281 cu diagnostic secundar Covid-19 neidentificat.
  • Analiza deceselor pentru aceste coduri raportate de spitale pe setul minim de date. Aceste date sunt raportate de spitale către INSP și INSSE și arătă că pentru 2020 s-au raportat 26.106 decese, din care 227 de cazuri cu diagnostic principal Covid-19 identificat și 25.875 cu diagnostic secundar Covid-19.
  • Referitor la 25.875 situația se prezintă astfel – 19.698 de decese au diagonostic secundar cu codul U071 (deces confirmat Covid) și 6.181 cu codul U072 (deces suspect Covid).
  • Pentru aceeași perioadă în Aplicația Coronaforms s-au înregistrat 16.120 de decese, iar în AlertMS 18.948 de decese. Numărul de decese rezultat dupa menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces din raportările DRG transmise de spitale este 18.670.
  • Nu aș căuta neapărat greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare. Trebuie ameliorat procesul de raportare. Diferențele au la bază birocrația și diferitele tipuri de raportare utilizate de spitale.
  • Există două surse de date: cele provenite din certificatele constatatoare ale decesului – date care vor fi furnizate cu întârziere și datele provenite din surse care ne dau o privire în timp real al numărului de decese. Privirea în timp real trebuie permanent actualizată cu sursele oficiale, adică datele din certificatele constatatoare ale deceselor.
  • Există posibilitatea ca anumite decese din alte cauze, cum ar fi afecțiuni pulmonare, să fi fost interpretate ca decese Covid.
  • Datele INS arată că în 2020 au murit circa 21 de mii de oameni, datele INS includ diagnostic principal și secundar Covid, iar datele care sunt furnizate de Coronaforms nu pot avea același grad de acuratețe ca cele din certificatele de deces. Va fi nevoie de o reanalizare a numărului de decese, pe baza certificatelor.
  • Am discuat cu rerezentanții Școlii de Sănătate Publică, DSP-uri, INS și INSP. Au avut rolul de a înțelege cum se face raportarea și să ameliorăm diferențele între raportarea în timp real și raportarea periodică, mai corectă, cu un grad de acuratețe mai mare.
  • Realitatea din teren ne spune că probabil există decese de Covid-19 netestate. Realitatea din spitale ne spune că au existat decese din cauze acute la pacienți care au avut și Covid.
  • Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, pe măsură ce ne survin date cu un grad mai mare de exactitate, este nevoie ca și în aceste platforme să actualizăm numărul de decese, în funcție de numărul din sursele oficiale.
  • Diferențele sunt mai mari în vârfurile pandemiei, între datele din Coronaforms și Alerte.ms.

Ministrul Sănătății a precizat că NU va face public raportul integral, nici concluziile acestuia, menționând că a preferat doar să prezinte public “câteva date agregate” din raportul respectiv.

Oficial, în decursul anului 2020 Grupul de Comunicare Stategică a raportat doar 15.767 de decese, așa cum au fost ele revizuite de DSP-uri în Aplicația Coronaforms.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday