Conform raportului despre climă întocmit în fiecare an de către Organizația Meteorologică Mondială (OMM), topirea ghețarilor a dus la o creștere fără precedent a nivelului oceanului planetar. În ultimul deceniu, nivelul a crescut cu 4,5 centimetri. Din 2013 până în 2021 ritmul anual de creștere s-a dublat, față de perioada 1993-2002.

La nivel global, temperatura medie a fost cu 1,11 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială (între 1850 și 1900). Astfel, media globală s-a apropiat de pragul de 1,5 grade Celsius, dincolo de care consecințele încălzirii globale vor deveni mult mai drastice.

Potrivit raportului pe 2021, experții înclină să creadă că nivelul de aciditate al oceanelor a urcat la o valoare nemaiatinsă în ultimii 26 de mii de ani. Experții au explicat că oceanele absorb circa 23% din emisiile de dioxid de carbon rezultate din activitatea umană. În combinație cu apa sărată, noxele determină acidificarea oceanelor, fapt ce afectează nu doar ecosistemele marine.

Șeful agenției din cadrul ONU a avertizat că războiul din Ucraina, ca și alte crize globale (cum ar fi pandemia), este o amenințare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice.

Surse alternative: Reuters, Raportul OMM

Sursa foto: Dreamstime/Razzdazzstock

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday