Potrivit raportului, poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice cauzează încălcări pe scară largă ale drepturilor omului, provocând cel puțin nouă  milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură trecută cu vederea. Comparativ, potrivit OMS, pandemia de coronavirus a provocat aproape 5,8 milioane de decese, însă într-un interval de timp mai mare de doi ani.

Abordările actuale de gestionare a riscurilor pe care le prezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a conchis autorul analizei, David Boyd.

ONU îndeamnă la interzicerea polifluoroalchilului și a perfluoroalchilului, substanțe artificiale care se descompun foarte greu, utilizate în produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente. Organizația propune curățarea siturilor poluate și, în cazuri extreme, chiar relocarea comunităților afectate din așa-numitele “zone de sacrificiu”, termen folosit inițial pentru a descrie zonele de testare nucleară, cu un înțeles extins acum și la locuri puternic contaminate, în care este imposibil să locuiești.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Lena Wurm | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday