Raport ONU. Coreea de Nord își continuă programul nuclear și evită, în același timp, sancțiunile internaționale.

Nord-coreeni dezvoltă în continuare arme nucleare, însă la scală mai mică, cum sunt rachetele balistice. Organizația Națiunilor Unite acuză Phenianul că se folosește de diverse mijloace pentru a face rost de bani, precum contrabanda cu cărbuni și obiecte de artă sau exportul de forță de muncă, încălcând sancțiunile internaționale.

Deși sancțiunile și autoizolarea țării în contextul pandemiei de coronavirus au afectat economia țării, Kim Jong-un nu a abandonat programul nuclear, ci a căutat noi mijloace de a-l finanța, arată Consiliul de Securitate ONU într-un raport.

„Coreea de Nord a continuat să violeze rezoluțiile Consiliului, prin importuri ilegale de produse din petrol rafinat, prin transferuri de la o navă la alta, dar și prin exportul ilegal de cărbune”, se arată în raportul întocmit pentru ONU. 

„De la începutul lui 2020, oficialii Partidului Poporului au continuat să dezvolte programul de rachete balistice într-un ritm intens”, se arată în raport.  

În 2017, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală, care avea capacitatea de a lovi teritoriul SUA. După șase teste nucleare subterane, experții consideră că descoperit tehnologia necesară pentru crearea unui focos nuclear suficient de mic pentru a fi transportat pe rachete balistice.

Pe lângă contrabanda cu petrol și cărbune, Coreea de Nord obține venituri și din comerțul cu opere de artă ale studioului Mansudae, care creează sculpturi cu liderul comunist și familia sa. 

Experții ONU susțin că există probe că guvernul nord-coreean încă îmbogățește uraniul, un compus esențial în dezvoltarea bombelor nucleare. Au raportat activități în clădirea centrului Punggye-ri, care trebuia demolat încă din 2018.

Altă sancțiune împotriva regimului de la Phenian presupune ca muncitorii din străinătate care plătesc taxe și în Coreea de Nord să fie repatriați până la finalul anului trecut. Consiliul de Securitate arată că în continuare IT-iști lucrează în China și Rusia, iar sute de constructori în Siria. 

Sursa: The Times.

Folosim cookies