În timp ce motivele pentru arestarea jurnaliștilor variază de la o țară la alta, numărul record reflectă tulburările politice din întreaga lume și o intoleranță tot mai mare față de presa independentă, potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnaliștilor (CPJ), o organizație non-profit din SUA. “Numărul reflectă două provocări extrem de greu de explicat și de lămurit – guvernele sunt hotărâte să controleze și să gestioneze informațiile și sunt din ce în ce mai nesăbuite în eforturile lor de a face acest lucru”, a declarat directorul executiv al CPJ, Joel Simon.

China domină topul statelor care a arestat cei mai mulți jurnaliști – 50, urmată de Myanmar (26), care a arestat reporteri în cadrul represiunii ulterioare loviturii de stat de la 1 februarie, Egipt (25), Vietnam (23) şi Belarus (19).

Pentru prima dată, lista CPJ include jurnalişti încarceraţi în Hong Kong, victime colaterale ale legii securităţii naţionale din 2020, care face ca orice lucru pe care Beijingul îl consideră subversiune, secesiune, terorism sau coluziune cu forţele străine pedepsit cu închisoare pe viaţă. Opt personalități din mass-media locală, inclusiv Jimmy Lai , fondatorul Apple Daily și Next Digital și Gwen Ifill Press Freedom Awardee 2021 de la CPJ, au fost închiși.

Din 1992 și de la 1 decembrie 2021, cel puțin 1.440 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume. Cele mai mortale țări pentru jurnaliști în 2021 au fost Mexic și India. Patru jurnalişti au fost ucişi în India, în timp ce trei au fost ucişi în Mexic, unde jurnaliştii sunt adesea vizaţi atunci când investighează bandele criminale sau oficialii corupţi. Alte șase decese ale jurnaliştilor sunt în curs de investigare în Mexic.

În cercetarea anuală privind libertatea presei și atacurile asupra presei, CJP a stabilit că alți 18 jurnaliști au murit în circumstanțe care fac prea dificil de stabilit dacă au fost uciși din cauza muncii lor.

CPJ subliniază că unele state au înregistrat scăderi neașteptate în tendința de a pune mai mulți jurnaliști în închisoare. De exemplu Turcia, cândva pe locul întâi al topului, a coborât acum pe locul şase în recensământul CPJ, după ce a eliberat 20 de jurnaliști în ultimul an, deși au mai rămas 18 în detenție. “Cu toate acestea, ar fi naiv să credem numărul scăzut de deținuți ca un semn al unei schimbări mentalității regimului față de presă. Represiunea Turciei după tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016 a eradicat efectiv mass-media din țară și a determinat mulți jurnaliști să renunțe la această profesie”, a precizat CJP.

Sursă: Committee to Protect Journalists

Sursa foto: Wellphotos / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday