În cursul anului 2020 au fost soluționate 12 mii de cauze, reprezentând o scădere cu 4,1% față de anul 2019. Ponderea cea mai însemnată au avut-o infracțiunile din sfera traficului de droguri, infracțiunile informatice traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile.

Prejudiciul total cauzat prin săvârșirea infracțiunilor a fost de aproximativ 1 miliard de lei, față de 959 de milioane de lei în 2019. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate la nivelul direcției a fost de 132 de milioane de lei, comparativ cu anul 2019, când valoarea acestora a fost de 191 de milioane. Numărul de cauze rămase nesoluționate la finele anului 2020 a scăzut de la 15 mii în 2019, la 14 mii de cauze.

România este, în continuare, o țară de origine pentru victimele traficului de persoane, care provin zone rurale sărace și din familii dezorganizate.Printre ţările de destinație pentru cetățenii români atrași în situaţii de trafic şi exploatare se numără Germania, Spania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Belgia, Elveția, etc., un element de noutate fiind traficarea de victime în Malta.

Numărul victimelor de sex feminin continuă să fie mai mare decât cel al victimelor de sex masculin, folosindu-se aceleași metode de recrutare a victimelor: metoda „Lover boy”, urmată de metoda inducerii în eroare a victimei cu privire la „găsirea unui loc de muncă” decent și metoda „unor oferte de muncă extrem de avantajoase” în construcții / agricultură, folosindu-se inducerea în eroare a victimelor asupra condițiilor de muncă și cazare, asupra cuantumului salariilor.

Nu au fost abandonate metodele clasice de recrutare, în urma cărora victimele ajung să fie obligate să se prostitueze, sau să fie exploatate la muncă ori prin practicarea cerșetoriei. Ca o consecință a izolării impuse de pandemie, recrutarea prin internet aproape că s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2019.

Pe perioada stării de urgență, s-a remarcat o scădere a traficului de persoane extern și creșterea traficului intern, ca urmare a întoarcerii în țară a unor traficanți / victime.

Foto : DIICOT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday