Laura Codruța Kovesi și-a publicat luni seară pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție raportul de activitate la conducerea instituţiei. Potrivit acesteia, din demnitarii trimiși în judecată au fost condamnați definitiv 37, dincare 9 miniștri și foști miniștri, 21 deputați, șase senatori și un membru al Parlamentului European. ,,În aceeași perioadă de timp valoarea măsurilor asiguratorii instituite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro”, se notează în raport.

 

(sursa DNA)

,,Procentul de achitări s-a menținut la 10% fiind sub media europeană. Acest procent dovedește că am fost preocupați în mod permanent de respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor și de respectarea garanțiilor procesuale, aplicând legea în mod egal. Câștigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că Direcția Națională Anticorupție a aplicat legea în mod egal, nu a avut și nu are rețineri în a atinge vârful piramidei rețelelor de corupție, indiferent de apartenența politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate și indiferent de averea deținută de aceștia”, precizează fosta șefă DNA.

Totodată, în sinteza activității se subliniază și faptul că în Raportul anticorupție al Uniunii Europene publicat în 2014, DNA este prezentată drept unul dintre cele cinci exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene.

,,Într-un singur dosar, intervenția procurorilor DNA a prevenit producerea unui prejudiciu de peste 105 milioane euro, sumă ce reprezintă de 5 ori bugetul DNA. În alt dosar, intervenția procurorilor DNA a blocat retrocedarea ilegală a unor terenuri evitându-se prejudicierea statului cu suma de peste 300.000.000 euro. În alt dosar, privind o companie cu capital majoritar de stat, intervenția procurorilor DNA a preîntâmpinat producerea unui prejudiciu de peste 175 milioane de lei, aproape dublul întregului buget al DNA”, se arată în raport.

Raportul complet aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday