Raportul anual Goalkeeper, care examinează progresul la nivel global în ceea ce privește accesul la vaccinuri, reducerea gradului de sărăcie și numeroase alte chestiuni legate de sănătate, face apel la liderii mondiali să investească pe termen lung în îmbunătățirea infrastructurii sănătății publice, în special în țările cu venituri reduse, unde locuitorii au resimțit cel mai mult impactul pandemiei. 

Procentul populației globale care trăiește în sărăcie extremă, care este definit ca trăind cu 1,90 de dolari pe zi, a scăzut de la 37% la 9% în ultimele două decenii. 

Criza Covid a cauzat un regres semnificativ și în lupta pentru reducerea sărăciei, la nivel mondial. “În loc să reușim să scoatem zeci de milioane de oameni din sărăcie extremă, 31 de milioane de oameni în plus se află în această situație. Observăm o stagnare a progresului altor indicatori, de la malnutriție la anumite provocări în domeniul educației”, a declarat directorul executiv al fundației, Mark Suzman.

Oficialii mondiali din domeniul sănătății și experții medicali se tem că impactul economic al pandemiei se va agrava. Până acum, la nivel global au fost administrate aproximativ 5,5 miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Cu toate acestea, 80% dintre acestea au fost livrate în țări cu venituri mari sau medii, conform OMS. Suzman a mai precizat că, în timp ce majoritatea țărilor bogate vor reveni la economia de dinaintea crizei, anul acesta, sărăcia va continua să fie prezentă pe termen mediu spre lung în țările cu venituri mici, unde au fost administrate mai puțin de 1% din dozele de vaccin anti-Covid.

Consecințele economice ale pandemiei vor încetini, de asemenea, progresul către egalitatea de gen, atât în ​​țările sărace, cât și în cele bogate, deoarece femeile au pierdut cu 13 milioane mai multe locuri de muncă la nivel global decât bărbații. 

În plus, criza sanitară poate duce și la creșterea numărului de copii care se îmbolnăvesc sau mor din cauza unor boli considerate în mare parte eradicate, din cauza scăderii cu 7% anul trecut a ratei globale a administrării vaccinurilor de rutină, cum ar fi cel împotriva malariei. 

Sursă: CNBC

Sursa Foto: MarbenzuDreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday