Conform raportului anual al CE privind incendiile forestiere din anul 2020, aproape jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor “Natura 2000” (rețeaua europeană de zone naturale protejate) a fost în România, în special în Rezervația Biosferei Delta Dunării. 

De asemenea, în 2020, temperatura medie anuală a României a fost de 10,8 grade Celsius, cu 1,7 grade mai mare decât valoarea considerată ca fiind standard climatologic. Astfel, anul trecut a fost cel mai călduros din perioada 1961-2020. Totodată, anul 2020 a fost al doilea cel mai afectat de incendii forestiere, când, la nivel național, au fost afectate peste 5000 de hectare. Aceste incendii de pădure au ars aproape 3.000 de metri cubi de lemn și au provocat daune de peste 200 de mii de euro.

Perioada în care s-au înregistrat cele mai multe incendii a fost primăvara. Comisia Europeană notează că principala cauză pentru propagarea flăcărilor în această perioadă este încălzirea vremii în paralel cu intensificări ale vântului. De asemenea, incendiile au coincis cu începutul carantinei Covid, în timpul căreia persoanele din zonele rurale au petrecut mai mult timp pentru activități agricole, iar arderea unor parcele de teren agricol este încadrată ca fiind parte a acestor activități.

În timpul verii și al toamnei, cele mai afectate au fost țările mediteraneene, în special Spania, Italia și Portugalia.

La nivelul UE, în ciuda unul nivel de pregătire mai ridicat al statelor, aproximativ 340 de mii de hectare au ars în 2020, o suprafață cu 30% mai mare decât întregul teritoriu al Luxemburgului. Situația a fost și mai gravă în sezonul incendiilor forestiere de anul acesta, care au afectat regiunea mediteraneană, în special Spania și Portugalia, vara trecută. Până la momentul publicării raportului, arseseră aproape 0,5 milioane de hectare, 61% dintre acestea fiind păduri a căror regenerare va dura mulți ani.

Sursă: Comisia Europeană

Sursa foto: Elantsev / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday