Informațiile apar într-un raport de 40 de pagini al CIA, Getting to Know the President, o publicație care prezintă eforturile de a-i informa pe președinții aleși despre problemele de securitate, începând cu 1952. Conform acestui raport, comunitatea de informații din SUA ”s-a luptat” să-l informeze președintele ales Donald Trump după scrutinul 2016, dar a obținut doar ”un succes limitat” în dezvoltarea unei relații cu viitorul președinte american.

Deși Trump a petrecut un timp substanțial cu informatorii săi pe parcursul perioadei de tranziție, stilul său liber și neîncrederea profundă în comunitatea de informații au prezentat ”provocări mai mari” chiar și decât alegerea lui Richard Nixon, care învinovățea pe CIA pentru pierderea alegerilor prezidențiale din 1960.

Până la jumătatea mandatului lui Trump, ședințele de briefing au fost reduse la două sesiuni săptămânale de 45 de minute fiecare. Briefing-urile au fost întrerupte cu totul după evenimentele din 6 ianuarie, declanșate de Trump care și-a îndemnat susținătorii să mărșăluiască spre Capitoliu, într-o încercare eșuată de a răsturna rezultatul alegerilor.

Vicepreședintele Mike Pence, în schimb, ”a fost un cititor asiduu, șase zile pe săptămână”, care a făcut eforturi pentru a încerca să-l informeze pe Donald Trump. Acesta le-a sugerat oficialilor agențiilor să scrie informări mai scurte, cu hărți și elemente grafice, iar el adresa întrebările importante, astfel încât Trump să asculte răspunsurile. Informațiile esențiale despre potențialele amenințări la adresa SUA erau livrate mai des vicepreședintelui.

Privind înapoi la tranziția lui Trump, trebuie să concluzionăm că serviciile de informații au obținut doar un succes limitat în ceea ce au fost întotdeauna cele două obiective fundamentale în procesul de informare: Să-l ajute pe președintele ales să se familiarizeze cu evoluțiile și amenințările străine care afectează interesele SUA și cu care ar trebui să se confrunte odată instalat în funcție, și să stabilească o relație cu noul președinte și cu echipa sa și aceștia să înțeleagă cum pot apela la Comunitatea de Informații pentru a-i ajuta să-și îndeplinească responsabilitățile”, concluzionează raportul CIA.

Surse: CNN, The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday