Poluanții din mediu și de la locul de muncă au un impact uriaș asupra sănătății noastre și, în unele cazuri, pot spori riscul de cancer, potrivit raportului Agenției Europene de Mediu (AEM). Anual, aproape trei milioane de pacienți sunt diagnosticați cu această boală, iar 1,3 milioane de persoane mor din această cauză, la nivelul Uniunii Europene.

Concret, raportul arată că poluarea aerului provoacă 1% din cazurile de cancer și 2% din toate decesele cauzate de cancer. În ceea ce privește radonul, un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, și radiațiile ultraviolete, acestea sunt responsabile pentru 2% din totalul cazurilor de cancer și 4% din decese.

De asemenea, expunerea la fumatul pasiv poate crește riscul general pentru toate tipurile de cancer cu până la 16% la persoanele care nu au fost niciodată fumătoare. Aproximativ 31% dintre europeni sunt expuși la fumatul pasiv de tutun acasă, la locul de muncă, în timpul liber, în instituții de învățământ sau în medii publice, se mai precizează în raport.

Și anumite substanțe chimice, precum plumbul, arsenicul, cromul și pesticidele, utilizate la locul de muncă și eliberate apoi și în mediu sunt cancerigene și contribuie la producerea cancerului. În plus, deși UE a interzis utilizarea azbestului în 2005, acesta rămâne prezent în construcții de clădiri și infrastructură, ceea ce duce la expunerea lucrătorilor. Cancerele continuă să se manifeste la mulți ani după expunere, azbestul fiind estimat că provoacă între 55-88% din cancerele pulmonare.

În acest sens, UE a luat deja măsuri pentru a preveni expunerea la poluare a cetățenilor prin Planul european de combatere a cancerului și Planul de acțiune pentru poluare zero, ambele având ca scop reducerea poluarea mediului și a apei pentru a reduce impactul acestora asupra sănătății.

În fiecare an, în Europa, se estimează că peste un sfert de milion de vieți sunt pierdute din cauza cancerului provocat de mediu. Să prevenim va fi întotdeauna mai ușor decât să vindecăm și, ca parte a Planului european de combatere a cancerului, ne-am luat un angajament ferm de a reduce contaminanții din apă, sol și aer”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Sursă: Agenția Europeană de Mediu

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday