În a doua zi de exercițiu național „SEISM 2018” (cea mai amplă simulare de intervenție din ultimii 20 de ani), Raed Arafat a vorbit despre evoluțiile scenariului și provocările apărute peste noapte. De asemenea, el a anunțat că seara aceasta va ajunge în țară și Comisarul European pentru Protecție Civilă.

Amintim că, conform scenariului, sâmbătă dimineață avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

,,Dacă vrei să scoți documente, aprobări necesare de undeva, sunt lucruri care duc până la Hotărâre de Guvern. Nu e fezabil în cadrul unui dezastru să aștepți până la nivelul acesta. Sunt sigur că în cazul unui dezatru lumea își asumă responsabilitatea. Dar e bine să ne uităm la legislație și să o corectăm. Din punctul nostru de vedere în cazul unui dezastru trebuie proceduri cât mai scrute, deși știu că juriștilor poate nu le place ce spun”, a declarat Arafat.

UPDATE 16: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că ministerul pe care îl conduce este „întru totul pregătit pentru a sprijini Departamentul pentru Situații de Urgență în acest exercițiu. Fifor a mai arătat că „pentru intervenția de urgență, pentru intervenția în caz de conflict, căci despre așa ceva discutăm, cred că Armata României arată că este capabilă atât în caz de conflict, cât și în alte cazuri” și că Armata este pregătită în toate structurile sale.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2011199225609199&type=3

De asemenea, el a dat detalii și despre procedurile urmate: ,,Sunt 2098 persoane decedate, conform scenariului. Întârzieri de reacții nu au fost, au fost aspecte de rezolvat pe parcurs si s-au rezolvat foarte repede.

A fost un sprijin foarte bun de la vamă, de la Frontieră. Un alt aspect este autorizarea medicilor care vin din străinătate. Președintele Colegiului Medicilor a discutat cu ministrul Sănătății. S-a stabilit o procedură rapidă, temporară, pentru dreptul de liberă practică pe teritoriul României.

Ați văzut containerele livrate pentru căutare-salvare în utilizare. IGSU a mentorat mai mulți tineri pompieri din țară și i-a pregătit pentru a lucra cu containerele.

În exercițiu nu am făcut rabat, am mers pe proceduri să vedem unde am putea fi blocați. Exercițiul merge pe scenarii reale”.

Raed Arafat a declarat că exercițiul marchează la 12 ore de la momentul seismului 450 de persoane decedate și 1791 rănite. 3218 persoane sunt dispărute. Amintim faptul că 3000-3500 de persoane au fost machiate, ca victime care vor trece prin punctele de control.

,,Sunt 88 de persoane surprinse sub dărâmături. S-a luat legătura cu Colegiul Medicilor pentru rezolvarea formalităților pentru echipele medicale din străinătate care vor veni în țară. Sunt 30 de mii de sinistrați. IGSU va instala tabere la stadioanele din Voluntari și Ștefănești în această noapte.

O echipă din Israel, de peste 100 de medici și asistenți vor ajunge în țară. O echipă de căutare-salvare din Bulgaria ajunge mâine la ora 11. Republica Moldova va trimite o echipă de paramedici.

Sunt pe teritoriul țării ajunse deja, urmând să intre în București, șapte ambulanțe din Austria, patru din Italia, una din Ungaria, trei  autocamioane din Austria și două din Ungaria.

Ca exercițiu suntem foarte mulțumiți. Concluziile nu sunt neapărat doar pozitive, sunt și lecții și le analizăm la final”, a mai declarat Raed Arafat.

https://www.facebook.com/igsu.situatiideurgenta/videos/296001811013226/

Digi24 transmite că exerciţiul de astăzi a scos la iveală faptul că spitalele de urgenţă din Capitală nu pot primi simultan un număr mare de pacienţi în stare foarte gravă. Doar 150 este numărul de victime pe care unităţile medicale l-ar putea suporta. La nivelul celor 9 unităţi de urgenţă, numărul de paturi este de aproximativ 4.200.

UPDATE 19:02: Potrivit lui Raed Arafat, conform scenariului, la această oră sunt 30 de mii de sinistrați, care pot fi adăpostiți în siguranță. De asemenea, potrivit secretarului de stat va fi construită în cadrul exercițiului cel puțin o tabără de sinistrați.

UPDATE 16:20: Raed Arafat a oferit detalii privind evoluția exercițiului:

După cum știți exercițiul continuă. În urma cutremurului produs în această dimineaţă, se preconizează peste o mie de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbuşite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu. A fost aproabată de doamna premier trimiterea către Președinte solicitarea pentru instituirea stării de urgență pentru o durată de 15 zile. Cererea a plecat către Administrația Prezidențială.

Am solcitat imagini din satelit, le vom primi in maxim 24 de ore. Dacă luăm situația la nivel medical, din evaluări sunt 280 de paturi de terapie intensivă libere la nivel național, paturi chirurgicale 2542. 1514 paturi care pot fi eliberate prin externarea pacienților care nu au viața în pericol.

Am mobilizat pe plan național mai multe forțe, mai multe au fost întoarse. Au fost selectate un număr de resurse care continuă drumul care continuă drumul către București: 219 mijloace de intervenție (ambulanțe, mașini de pompieri, containere de cautare-salvare, ambulanțe multiple victime, posturi de comandă).

750 de persoane au fost mobilizate din 12 județe din țară. Bulgaria nu a fost prevăzută inițial în exercițiu, au transmis un mesaj că vor decide daca vor interveni. Există și o comunicare din partea Moldovei, pe linia NATO, studiază posiblitatea de a trimite echipe de sprijin.

La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

În acest context, la ora 10.30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o conferință de presă, susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.

Primele declarații ale secretarului de stat Raed Arafat:

„Astăzi la ora 08.37 am declanșat exercițiul național Seism, pe baza unei aprobări a doamnei ministru. Cel puțin la acest moment scenariul este un cutremur de 7,5 grade pe Richter, la adâncime de 147 km, care a avut loc în zona seismică Vrancea, iar durata este de 57 de secunde. A afectat cel mai mult municipiul București.

De la momentul la care a fost declanșat acest exercițiu, toate comunicațiile între București și restul țării au fost întrerupte. Abia acum un sfert de oră au început să se reia comunicațiile. Exercițiul despre care vorbim are ca menire testarea concepției de răspuns la cutremur, modul în care reacționează fiecare dintre județele țării pentru a veni în sprijin și, foarte important, modul în care reacționează autoritățile din București și autoritățile centrale în astfel de situații. În cadrul exercițiului urmează să se facă mai multe scenarii, precum cel pe testarea sistemelor de comunicații și a luării deciziilor fără să fie în legătură cu autoritățile centrale și fără să fie emise ordine. Și atunci asta este, de exemplu, o parte care urmează să fie evaluată, se va evalua modul în care s-a acționat în fiecare județ și, bineînțeles, în București.

Așteptăm să fie activat centrul de comandă de la Ciolpani, până atunci conducerea intervenției are loc de la centrul de comandă al ministerului. Centrul de comandă de la Ciolpani ne oferă mai mult spațiu și mai multe posibilități pentru a acționa pe o durată mai lungă. Deja sunt forțe care sunt pe drum din anumite zone. În unele județe se așteaptă să vină oamenii de acasă, există un interval de timp în care ajung și ce pot să vă spun este că, la un anumit moment, o parte dintre echipajele care sunt în deplasare urmează să fie întoarse, iar o parte vor continua drumul spre București.

Exercițiul urmează să fie observat și monitorizat, urmând să primiți și un raport la sfârșit, de către colegii de la UE, de la Comisia Europeană și de către colegii de la NATO. O să avem și colegi din SUA, de la Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență, care urmează să ajungă astăzi și să participe la evaluarea evenimentului.

Astăzi va avea loc și o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență, va fi stabilită ora ei în comun cu doamna ministru, se vor stabili anumiți pași importanți în răspunsul la această calamitate. Va fi foarte mare partea de testare medicală, cu multiple victime, în spitale multiple care vor veni. Vom avea și anumite scenarii care implică și spitalele de urgență ale Bucureștiului.

Cel puțin din informațiile pe care le avem până acum, avem centrul municipiului București, care este cel mai impactat. În zona centrală a Capitalei sunt prăbușite parțial 12 clădiri, conform scenariului acestui moment. Sunt aproximativ 200 de persoane rănite, dar acest lucru urmează să fie updatat, după ce ajung echipele de salvare. 150 de răniți și 100 de persoane dispărute. Încercăm să nu afectăm foarte mult activitatea zilnică din București.

Conform scenariului, în momentul în care noi am declanșat exercițiul, la 8.37, este un moment în care populația nu era toată în locuințe. Mulți erau plecați de acasă. Nu luăm în considerare că este un weekend obișnuit, ci luăm în considerare că multă lume este la locul de muncă.

La conferința de presă care va avea loc după de finalizăm comitetul pentru situații de urgență o să venim cu informații. Sunt implicate toate autoritățile, la un nivel sau altul, se dorește să fie jucat cât mai aproape de realitate.

Nu facem un show, asta vreau să se înțeleagă. Nu este vorba că s-a dat drumul la ora 8:37. Unitățile de pompieri sunt parte din clădirile care sunt în zona seismului. Primele 30 de minute este doar recunoașterea care se face, după care se organizează operațiunea de căutare-salvare.

O premieră – vom folosi containerele de căutare-salvare care au fost achiziționate recent. Ne așteptăm să rulăm peste 3000-3500 de persoane machiate, victime care vor trece prin punctele de control. Acest exercițiu are un mod de derulare lent, de cinci zile, pentru că se derulează în timp real”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday