Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a veni cu precizări referitoarea la documentul care a circulat pe net și care prezenta presupuse măsuri de restricționare a circulației persoanelor. în contextul epidemiei de coronavirus.

Arafat precizează că documentul este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale, iar decizia finală asupra măsurile se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic

Secretarul de stat face un apel la populație să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Precizează că proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări.

Arafat mai spună că dacă proiectul va fi adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor.

Mesajul integral postat pe Facebook:

Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurile se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse.

Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.

Cert este ca și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.

Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate.

De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări.

Din păcate iresponsabilitatea persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște.

Pe de altă parte chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday