Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat vineri Rusia pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, privind situația din Ucraina, legăturile economice dintre Moscova și Ankara, respectiv situația din Siria.

Cei doi președinți au convenit să intensifice cooperarea dintre Rusia și Turcia în domenii precum transporturile, agricultura, finanțele și construcțiile, după o întâlnire de patru ore la Soci. Au transmis într-o declarație comună necesitatea “implementării integrale a acordului de la Istanbul, inclusiv exportul nestingherit de cereale, îngrășăminte și materii prime ale Rusiei”.

Putin a salutat cooperarea energetică dintre Rusia și Turcia, subliniind importanța conductei TurkStream care livrează gaz rusesc în Turcia și sudul Europei prin Marea Neagră. Cei doi lideri ar fi convenit să schimbe o parte din plățile pentru gazul rusesc în ruble, potrivit vicepremierul rus Alexander Novak.

Partenerii europeni ar trebui să fie recunoscători Turciei pentru că a asigurat tranzitul neîntrerupt al gazului nostru către piețele europene”, a spus Putin. El a remarcat că comerțul ruso-turc s-a dublat în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, o creștere care reflectă concentrarea tot mai mare a Moscovei pe legăturile cu Ankara, în timp ce aceasta se confruntă cu sancțiuni occidentale.

Pe fondul unei crize economice majore, cu inflația oficială care atinge aproape 80%, Turcia se bazează tot mai mult pe Rusia pentru comerț și turism. Gazul rusesc acoperă 45% din necesarul energetic al Turciei, iar agenția atomică a Rusiei construiește prima centrală nucleară din Turcia.

Erdogan a subliniat importanța proiectului centralei nucleare, exprimându-și speranța că nu se va confrunta cu întârzieri și menționând că centrala nucleară va asigura 10% din necesarul energetic al țării.

De asemenea, în urma discuțiilor de azi, cele două state “și-au reafirmat hotărârea de a acționa în coordonare și solidaritate în lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste” din Siria. Ankara a desfășurat mai multe operațiuni în nordul Siriei începând cu 2016, confiscând sute de kilometri de pământ și țintind miliția kurdă, în ciuda opoziției din partea Moscovei.

Turcia și Rusia au însă o relație complexă. În timp ce susțin părți opuse din Siria și Libia, ele cooperează strâns în ceea ce privește apărarea, energia și acordurile comerciale. Relația lor i-a frustrat pe aliații occidentali ai Turciei, care au fost deosebit de iritați de achiziția de către Ankara a unui sistem de apărare aeriană rus.

Turcia a furnizat Ucrainei drone Bayraktar după invazia Rusiei, care au jucat un rol semnificativ în descurajarea unui avans al armatei în faza incipientă a conflictului, dar nu s-a alăturat impunerii de sancțiuni împotriva Rusiei.

Relațiile dintre Rusia și Turcia au atins un nivel scăzut în 2015, când Turcia a doborât un avion rusesc de război în apropierea graniței cu Siria, iar Moscova a răspuns oprind turismul în Turcia și interzicând importurile de fructe și legume și alte articole din Turcia.

În timp ce Moscova și Ankara au susținut părțile opuse în conflictul sirian, Rusia susținând guvernul președintelui Bashar Assad cu asistență iraniană, în timp ce Turcia susținea opoziția, cele două țări au cooperat strâns pentru a negocia un acord de încetare a focului în nord-vestul Siriei.

Surse: The Washington Post, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday