Mai multe cadre didactice și studenți din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au transmis un comunicat de presă, prin intermediul căruia își manifestă „solidaritatea cu protestul magistraților și se asociaza colegilor din alte universități și centre universitare” și condaamnă „orice încercare de subordonare politică a justiției.”

Aceștia arată că se asociază „colegilor din alte universități și centre universitare, condamnând cu putere încercările repetate de subordonare politică a justiției și încălcările frecvente ale statului de drept și ale drepturilor omului din țara noastră.”

Comunicatul integral:

NU POLITIZĂRII JUSTIȚIEI!
Subsemnații, membri ai comunității universitare a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, ne manifestăm solidaritatea cu protestul magistraților și ne asociem colegilor din alte universități și centre universitare, condamnând cu putere încercările repetate de subordonare politică a justiției și încălcările frecvente ale statului de drept și ale drepturilor omului din țara noastră.

În acest sens, considerăm că înființarea unei Secții speciale de anchetare a magistraților cu un statut autonom față de Parchetul General, care și-a început activitatea cu o serie de acțiuni în interesul politicienilor de la Putere, reprezintă o clară amenințare la adresa statului de drept și democrației, aruncând o umbră de îndoială asupra valorilor europene asumate de România.

Deși nu considerăm că justiția ar fi singura problemă a României sau că sistemul actual de justiție ar funcționa ireproșabil, protestăm față de tentativele evidente ale actualei Puteri de a obține controlul politic asupra acestui sistem, care amintesc de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană.

În final, această solidarizare a noastră cu cauza magistraților a căror activitate este bruiată de ingerințe politice se dorește și o invitație la reciprocitate, atunci când aceiași actori politici încalcă autonomia universitară.”

Și profesorii Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai au transmis un comunicat de presă prin care arătau că unele dispoziții ale OUG 7/2019 sunt de natură să aducă atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar. De asemenea, conducerea Universităţii din Bucureşti susţine iniţiativele magistraţilor care solicită abrogarea OUG 7: “Corecta funcționare a statului de drept este o condiție esențială pentru democrație”.

Reamintim că studenții și profesorii Facultății de Filosofie a Universității din București și cei ai Facultății de Litere a Universității din București au anunțat că vor protesta astăzi împotriva OUG 7.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday