Cel mai mare producător și consumator de cărbune din lume a extras 384 de milioane de tone de combustibil fosil luna trecută, depășind cu ușurință recordul anterior de 370 de milioane de tone stabilit în noiembrie, după ce guvernul a cerut minerilor să lucreze la capacitate maximă “pentru a contribui la creșterea economică a țării”.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a prezis în trecut că necesarul global de energie pe bază de cărbune, care este cea mai mare sursă de poluare cu dioxid de carbon din lume, va atinge niveluri record în 2021, determinat de o creștere a cererii pentru energie pentru a porni economiile globale, în urma pandemiei.

Energia pe bază de cărbune a scăzut cu -4% în 2020, deoarece pandemia a provocat o încetinire economică globală, dar IEA a constatat că cererea de energie electrică în 2021 a depășit creșterea surselor cu emisii scăzute de carbon, ceea ce a determinat multe economii bogate să se bazeze mai mult pe combustibili fosili.

Cel mai recent raport al Agenției, publicat săptămâna trecută, a arătat că cea mai mare creștere a cererii globale de energie electrică anul trecut a fost alimentată de o majorare cu +9% a consumului de cărbune în comparație cu anul precedent și a atins un record al tuturor timpurilor.

IEA a mai precizat că centralele pe cărbune din SUA și UE au produs cu +20% mai multă energie electrică anul trecut, comparativ cu 2020, dar utilizarea acestora a rămas sub nivelurile înregistrate în 2019. Dependența de centralele pe cărbune este de așteptat să scadă din nou anul viitor, deoarece cererea de energie electrică încetinește și continuă extinderea alternativelor de energie regenerabilă.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday