Minsterul Mediului anunță că pornind de la propunerea României, Consiliul miniștrilor Mediului din UE a aprobat stimularea accesului la vehicule ecologice pentru statele membre unde acestea dețin o cotă de piață redusă, între care și România.

Astfl, s-a inclus un stimulent specific pentru producătorii de vehiculelor cu emisii zero și scăzute (ZLEV) în statele membre, unde acest tip de vehicule au o cotă de piață sub 60% din media UE, raportată la nivelul anului 2021. În acest caz, contribuția acestora va fi dublată.

,,Principiul de bază de la care a pornit propunerea noastră a fost asigurarea accesului cetățenilor cu venituri scăzute la vehiculele curate. Acest lucru este demonstrat de cota de piață redusă a ZLEV în unele state membre. În cazul României, deși avem una dintre cele mai generoase subvenții din UE pentru ZLEV, adică până la 10.000 de euro prin programul Rabla Plus, constatăm că este foarte dificil să creștem cota de piață pentru aceste autovehicule, care în prezent este peste 0,2%, din cauza puterii de cumpărare mai reduse.

Această decizie a Consiliului reprezintă un avantaj real pentru români, deoarece îi va motiva pe producătorii auto să vândă vehicule ecologice la prețuri accesibile în România, pentru a își îndeplini țintele”, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, care a reprezentat România la lucrările Consiliului miniștrilor Mediului din UE.

De asemenea, a fost menținută propunerea Comisiei Europene pentru obiectivele de reducere a emisiilor cu 15% pentru anul 2025, pentru ambele segmente de vehicule. O noutate o reprezintă diferențierea țintelor pentru anul 2030 între segmente: 30% pentru vehicule comerciale ușoare și 35% pentru autoturisme.

O altă decizie a Consiliului se referă la modificarea valorii de referință pentru 2030, în cazul  ZLEV, pentru autoturisme, de la 30% la 35%. De asemenea, a fost recunoscut rolul vehiculelor plug-in-hybrid (PHEV) în tranziția la electro-mobilitate, prin contribuția acestora la mecanismul de stimulare pentru creșterea cotei de piață a ZLEV.

Consiliul miniștrilor Mediului din UE s-a reunit marți, 09 octombrie la Luxembourg. Pe lângă dezbaterile asupra Regulamentului privind standardele de emisii CO2 pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare, agenda reuniunii a inclus și adoptarea poziției comune a UE pentru Conferința ONU privind schimbările climatice de la Katowice și, de asemenea, pentru Conferința ONU privind diversitatea biologică.