Într-un comunicat postat pe site-ul instituției, Ministerul Public anunță că i-a transmis Avocatului Poporului, Victor Ciorbea,  solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională pe ordonanța de urgență care modifică Legile Justiției. În sesizare, Parchetul General susține că nu se justifică urgența.

Comunicatul integral: 

„În cursul zilei de astăzi, 17 octombrie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr,  a transmis domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituţia României şi art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Solicitarea procurorului general a fost făcută în considerarea rolului constituțional al Ministerului Public stabilit prin dispozițiile art. 131 din Constituţia României, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetățenilor.

Textul integral al solicitării poate fi consultat aici.”

Avocatul Poporului a transmis ulterior un comunicat de presă, în care menționează că Victor Ciorbea se află în concediu de odihnă, pe care îl efectuează în Statele Unite ale Americii (17-30 octombrie 2018). Plecarea a fostprogramată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion şi serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.

”Referitor la solicitările de formulare a unei excepţii directe de neconstituţionalitate cu privire la O.U.G. nr. 92/2018, Avocatul Poporului afirmă că toate petiţiile având acest obiect, sunt analizate de către specialiştii Biroului contencios constituţional şi recurs în interesul legii, care vor examina argumentele prezentate de petenţi, jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, Curţii Europene a Drepturilor Omului, dreptul comparat în materie, precum şi concluziile Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), după care urmează a fi luată o decizie”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului. 

Comunicatul nu menționează însă dacă Victor Ciorbea și-a delegat atribuțiile.

Într-o scurtă declarație pentru DIGI24, Ciorbea susține că și-a delegat atribuțiile.

Și USR și PNL i-au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe OUG care modifică Legile Justiției. 

Reamintim că ordonanța vizează, printre altele, creșterea vechimii în magistratură de la 8 la 10 ani pentru poziţiile de procuror general, de prim-adjunct şi de adjunct al acestuia, pentru funcţiile de conducere din DNA şi DIICOT. De asemenea, procurorii care vor să acceadă în DNA sau DIICOT trebuie să aibă o experiență în profesie de minimum zece ani.

Referitor la aceasta, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis miercuri că aceasta nu se aplică retroactiv. Procurorii DNA și DIICOT rămân în funcții, chiar dacă nu au vechimea necesară.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday