Nicolae Ciucă a susținut o declarație de presă, la care au fost prezenți secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, și ministrul Apărării. Prim-ministrul a condamnat războiul din Ucraina, afirmând că “vorbim de adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei”.

De asemenea, Ciucă a subliniat importanța sancțiunilor adoptate de comunitatea internațională, menite să sublinieze ieșirea Rusiei din regulile internaționale și faptul că trebuie să plătească pentru războiul de agresiune.”

Principalele declarații ale premierului:

  • Războiul a revenit în prim-planul istoriei Europei iar dreptul internațional a fost pus între paranteze odată cu agresiunea declanșată de către Rusia pentru invadarea Ucrainei.
  • Absolut neprovocat, nejustificat și ilegal, încălcând toate normele internaționale și lumea bazată pe reguli. O agresiune inacceptabilă soldată cu suferințe enorme, cu valuri de refugiați care au depășit 2,5 milioane de persoane, cu distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli.
  • Toate aceste grozăvii ale războiului le regăsim azi la Mariupol, Herson, Harkov sau Kiev. Adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva democrației, a Occidentului și a lumii.
  • Războiul a venit în contextul crizei declanșate de pandemie. Spre deosebire de momentul 2015 când un milion de migranți din Orientul Mijlociu a zdruncinat Europa, criza actuala a refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament opus si solidar.
  • România a avut jumătate de milion de refugiati pe teritoriul sau. Am acordat sprijin tuturor. A fost un moment în care România a fost recunoscuta de toți liderii lumii.
  • Am avut convorbiri telefonice cu toți prim miniștri. A fost un moment în care România a strălucit și pornind de la acest moment cred ca este nevoie sa demonstram în continuare ca putem sa strălucim.
  • Am investit 3,4 milioane de euro pentru ajutorul dat refugiaților.
  • Nivelul sancțiunilor asumate unanim a atins cote inimaginabile care sunt menite să sublinieze ieșirea Rusiei din regulile internaționale și faptul că trebuie să plătească pentru războiul de agresiune.
  • Observăm o mobilizare la nivelul UE, pentru finanțarea compensării acestei creșteri excesive a prețurilor la produsele energetice prin soluții europene, ca și nevoia unor împrumuturi, injectări de resurse pentru adaptarea la o Europă fără petrol și gaze luate de la companiile rusești.
  • E o acțiune unică derulată extrem de rapid, necesară pentru a limita efectele războiului, a stopa luptele și a descuraja Rusia să continue agresiunea asupra Ucrainei și lumii libere.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday