Prețul petrolului european a scăzut ieri până la 102 dolari pe baril (-10%, în 24 de ore), pe fondul prelungirii dezbaterilor din interiorul UE privind interzicerea importurilor din Rusia.

Comisia Europeană a propus impunerea unui embargo total, dar treptat, până la finalul anului, asupra petrolului rusesc, dar un vot, care are nevoie în Consiliul European de sprijin unanim, a fost amânat, deoarece Ungaria, Bulgaria și Slovacia intenționează să blocheze o decizie fără derogări. Impactul embargoului ar putea fi limitat dacă interdicția este modificată pentru a atenua preocupările membrilor est-europeni, dar analiştii au spus că prețul petrolului ar putea crește în continuare, indiferent că țările UE ajung sau nu la un acord.

Miercuri dimineața, prețul țițeiul Brent crește ușor (până la 103,8 dolari pe baril), dar aceasta este o revenire tehnică. Luni, cotațiile au ajuns la 112 dolari, iar apoi au scăzut abrupt, din cauza îngrijorărilor legate de impactul situației epidemice din China asupra activității economice și a creșterilor abrupte ale ratelor dobânzii în Statele Unite.

Ministrul energiei din Emiratele Arabe Unite a avertizat marți că, atunci când cererea de combustibil se va redresa, ca urmare a depășirii pandemiei de coronavirus, OPEC+ s-ar putea să nu poată face față cererii.

Sursa: Reuters

Foto: aizhong wang dreamstime

Folosim cookies