Joi dimineață, prețul țițeiului Brent este de 110 dolari pe baril, față de 106 dolari, miercuri dimineață. Datele BP arată că, în martie, producția de petrol a Rusiei a scăzut cu jumătate de milion de barili pe zi, în aprilie scăderea a ajuns la un milion de barili pe zi, iar în mai, cel mai probabil, se va reduce cu 2 milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă că Rusia pierde deja cam o jumătate de miliard de dolari pe lună, din cauza reducerii cererii pentru produsele sale.

Secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, a estimat că exporturile rusești de petrol și produse rafinate s-ar putea reduce, pe fondul noilor sancțiuni, cu peste 7 milioane de barili pe zi. Totuși, în acest moment au negocieri între țările membre UE, în special privind expceptarea unor țări (precum Ungaria și Slovacia) de la acest embargo.

Barkindo a mai spus că nu este posibil ca alți producători să înlocuiască producția rusească, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încetinirea cererii Chinei de carburanți și petrochimice, din cauza carantinelor cauzate de Covid. China este cel mai mare importator de produse petroliere și petro-chimice.

Tot astăzi, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol ar trebui să cadă de acord asupra unei creșteri a producției cu 432.000 de barili pe zi pentru luna iunie, conform planului de creștere treptată a producției lunare.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday