Prețul aurului depășește pentru prima dată în istorie pragul psihologic de două mii de dolari pe uncie, pe fondul impactului pandemiei de coronavirus asupra economiei globale.

 

Creșterea prețului aurului marchează perioadele de stres ale economiilor. De obicei, aurul prezintă un dezavantaj în raport cu obligațiunile guvernamentale, deoarece nu oferă dividende sau dobânzi, dar în contextul pandemiei de coronavirus, aurul s-a tranzacționat la un preț din ce în ce mai mare și a depășit pragul psihologic de două mii de dolari pe uncie. La precedenta criză financiară, nivelul maxim atins a fost de 1.924 $.

Bank of America estimează că impactul coronavirusului și tensiunile SUA-China ar putea împinge prețul aurului către trei mii de dolari per uncie, în următoarele 18 luni. Economiștii afirmă însă că actualul preț al aurului nu este ridicat, dacă se ia în considerare și inflația, și că investitorii sunt atrași nu de aur în sine, ci interesul pentru aur reprezintă mai degrabă lipsa încrederii în bănci și guverne.

Surse alternative: FT.com, Investing.com, Reuters.

Folosim cookies