Turcia a început o ofensivă în nordul Siriei, mișcare ce ar putea determina un conflict direct cu forțele kurde aliate cu Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, potrivit BBC.

UPDATE 3: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că Turcia a avut „preocupări legitime de securitate” și a informat Alianța Nord-Atlanitică despre atacul împotriva luptătorilor kurzi din Siria. „Mă bazez pe Turcia că va acționa cu reținere și că nu va pune în pericol realizările noastre din luptele contra ISIS. Vineri voi discuta situația cu președintele Erdogan”, a comentat Stoltenberg, într-o postare pe Twitter.

Ministrul francez pentru afacerile europene a declarat că Franța, Germania și Regatul Unit definitivează o declarație comună prin care condamnă ferm acțiunea Turciei, scrie agenția Reuters.

UPDATE 2: Senatorul republican Lindsey Graham anunță că va duce demersuri serioase în Congresul American pentru a-l face pe președintele Turciei să plătească „foarte scump” declanșarea ofensiei împotriva trupelor kurde din Siria. „Îi cer președintelui Trump să-și revizuiască decizia, cât mai este încă timp de a ne întoarce la conceputl de zonă sigură, care a funcționat până acum” a scris senatorul pe Twitter.

Rusia nu va fi atrasă în acest conflict, nu este conflictul nostru. Forțele armate ruse nu se află pe teritoriul Siriei pentru asta, scopul lor este să elibereze Siria de terorismul internațional”, a declarat Vladimir Dzhabarov, liderul adjunct al comitetului de afaceri externe din Consiliul Federației Ruse, transmite site-ul Știrile ProTV, citând agenția de presă de stat RIA Novosti.

UPDATE: Jean-Claude Juncker a reacționat după anunțul Turciei și a cerut oprirea operațiunii, scrie Reuters: „Turcia are probleme de securitate la granița sa cu Siria, trebuie să înțelegem. Cu toate acestea, cer Turciei, precum și altor actori, să acționeze cu reținere”.

Mediafax relatează că Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul SUA la Ankara pentru a-l informa cu privire la acțiunea militară din Siria, la scurt timp după anunțul lui Erdogan.

Turcia vrea să creeze o „zonă sigură”, fără kurzi, care va adăposti și o parte din cei 3,6 milioane de refugiați sirieni din Turcia. BBC notează că Donald Trump a retras în mod controversat trupele americane înaintea acțiunii, dar președintele SUA a avertizat că Turcia s-ar putea confrunta cu consecințe economice.

Kurzii au fost aliații-cheie ai SUA în înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic (IS) din Siria. Retragerea celor câteva zeci de trupe americane din zona de frontieră a fost văzută ca o „trădare” de către Forțele Democrate Siriene (SDF), organizație condusă de kurzi și a atras critici chiar și de la aliații republicani ai președintelui, scrie BBC.

Trump a răspuns la critici, amenințând că „va distruge” economia Turciei dacă aceasta va avea acțiuni ,,care depășesc limitele” spunând că Turcia nu ar trebui „să facă nimic în afara ceea ce am crede că este uman”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday