Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Posted by Privesc.Eu on Wednesday, July 29, 2020

Declarațiile au fost făcute la finalul unei ședințe convocată la Cotroceni pe tema fondurilor europene, la care au participat și premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, şi miniştrii Finanţelor, Economiei, Fondurilor Europene și Transporturilor. Șeful statului a anunțat că prioritatea zero a Guvernul Orban sunt investițiile în infrastructură.

„Avem bani pentru autostrăzi, căi ferate, infrastructură energetică, mediu, digitalizare în economie, administrație, să investim în infrastructura din educație și din sănătate. Românii vor beneficia de spitale moderne, la standarde europene. Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro”.

Referitor la organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie, Iohannis a declarat că după părerea sa, dacă pandemia nu se agravează, alegerile trebuie organizate pentru „ a reda legitimitatea autorităților locale. Dacă le amânăm din nou, riscăm să se suprapună și cu epidemia de coronavirus, și cu o epidemie de gripă sezonieră și cu o iarnă grea. Problema nu o reprezintă procesul electoral în sine ci campania electorală, care va fi una complet atipică”.

Șeful statului a criticat din nou Partidul Social Democrat: „O etapă care mi s-a părut notabil de negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei și izolării. Chiar dacă cineva mă va acuza de declarații politice pe pandemie, nu pot să nu văd că legea a fost elaborată în regim de urgență de Guvern, trimisă în parlament unde PSD a tras de timp cu un cinism inimaginabil. Au ținut legea săptămâni în Parlament și în acest timp publicul a primit impresia că lucrurile nu sunt grave. Au apărut politicieni care au incitat deschis la nesupunere, să nu purtăm mască, să ne vedem de treabă, să nu mai raportăm atâtea chestiuni, etc.”.

Principalele declarații:

Am avut o nouă întâlnire cu premierul și miniștrii. Am discutat cum poate valorifica România banii europeni. Am stabilit domeniile prioritare pe care le vom finanța, ne dorim ca țara să prospere. 

Trebuie investiții masive în domeniile cu impact major pentru cetățeni. Facem o prioritate 0 din investițiile în infrastructură. Avem bani pentru autostrăzi, căi ferate, infrastructură energetică, mediu, digitalizare în economie, administrație, să investim în infrastructura din educație și din sănătate.

Românii vor beneficia de spitale moderne, la standarde europene. Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro. Cu multă muncă sunt convins că vom reuși!

Mai menționez că mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de Interne și șeful DSU pentru o analiză la zi. După părerea mea e un moment critic, măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum. 

Situația este extrem de importantă. Trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei. 

Întrebări:

Î: Care e părerea dvs privind contextul epidemiologic? Se impune amânarea alegerilor?

R: Este o discuție legitimă dacă să organizăm sau nu pe 27 septembrie. Vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. Potrivit OMS, această pandemie nu are mai multe valuri, ci unul singur și mare, având în vedere că virusul nu are ciclicitate în funcție de anotimp. Avem două chestiuni. E nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităților locale. Suntem în mijlocul unei pandemii. Ce obținem dacă amânăm? Poate în viitor se suprapune și gripa, o iarnă grea… În acest fel cred că trebuie să evaluăm situația. Personal sunt convins că dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri foarte stricte se pot organiza alegerile. Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai complicat să votezi decât să mergi la hypermarket. Campania e complicat de organizat, dacă pandemia nu cedează. Va fi una în condiții atipice. Până la mijlocul lui august trebuie să ținem cont și atunci se va lua o decizie.

Î: Recent Mike Pompeo a invitat țările la o coaliție internațională pentru a contracara regimul de la Beijing. Ca reprezentant al statului român cum vedeți alăturarea țării la o astfel de coaliție?

R: Este evident că balanța geopolitică de putere se schimbă. La fel ca cea economică. Ne afectează și pe noi. În consecință am luat act, vom face propria evaluare și diplomația română vă asigur că poate analiza și da un răspuns pe măsură. 

Î: Guvernul trebuie să ia decizii în plan economic, alocațiile, pensiile. Sunteți de acord cu creșterea de 20% pentru alocații sau cea de 10% pentru pensii?

R: Ne găsim într-o situație foarte complicată economic, bugetar, electoral. Nu putem face abstracție de acești factori. Ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile. Dar de la dorința sinceră la putința sinceră e o cale puțin mai lungă. Economia se contractă, ca și celelalte economii. UE prevede o contracție de 8%, foarte foarte mult. Poate a noastră va fi, într-un scenariu calculat, mai mică. Totuși, veniturile s-au diminuat semnificativ. Probabil vom avea un deficit mai mare de 3%. În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile să poată fi făcute. Pur și simplu nu sunt bani. Am rugat guvernul să găsească propuneri bune, atât cât se poate. PNL a propus dublarea alocațiilor, PSD a vrut să copieze măsura și a venit iar cu o dublare care acum nu va fi posibilă. Poate va fi posibilă în etape, sau cum spune cineva pas cu pas. 

Î: Despre măsurile ce vor fi adoptate de guvern pentru controlul epidemiei de coronavirus?

R: Când guvernul va decide aceste măsuri va da și detalii. E clar că trebuie făcut ceva. Acest ceva sunt măsuri relativ simple. Masca e un lucru simplu, nimeni nu poartă de plăcere dar e metoda prin care îngrădim răspândirea virusului. Distanțarea este obligatorie.

Î: Despre stabilirea datei alegerilor de către parlament?

R: Cum va fi asta că parlamentul stabilește singur când se alege parlamentul? Să ne imaginăm că un număr de parlamentari vrea să rămână acolo. E complicat. Nu este comva un fel de conflict acolo? Toate aceste lucruri trebuie foarte bine judecate. Indiferent, trebuie să ținem cont de Constituție. Mandatul este de 4 ani, nu poate fi prelungit. Putem face un calcul relativ simplu. În afară de durata mandatului tot Constituția stabilește perioada de 20 de zile pentru convocarea noului parlament. Dar dacă legea rămâne și parlamentul pur și simplu nu decide nimic? Ajungem repede la concluzia că poate asta nu e soluția cea mai bună, dar vom analiza în continuare și vom da un răspuns public. 

Î: Aveți în intenție sau în plan achiziția unui vaccin când va fi posibil, semnarea unor acorduri cu companii mari? Sunt foarte multe țări care și-au anunțat această intenție?

R: Da, avem de gând să achiziționăm și vaccinul și medicamentele. Se ocupă Ministerul Sănătății care a întreprins pașii necesari. Suntem prinși în procedură.

Î: Care sunt greșelile care au dus la creșterea numărului de cazuri. Reproșați ceva executivului?

R: Cred că datele arată ceva clar – în timpul stării de urgență situația a fost bine gestionată. Am avut și atunci o creștere dar apoi am intrat în descreștere. Apoi au intervenit decizii CCR, o serie de modificări legislative care au făcut gestionarea pandemiei mai dificilă. O etapă care mi s-a părut notabil de negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei și izolării. Chiar dacă cineva mă va acuza de declarații politice pe pandemie, nu pot să nu văd că legea a fost elaborată în regim de urgență de Guvern, trimisă în parlament unde PSD a tras de timp cu un cinism inimaginabil. Au ținut legea săptămâni în Parlament și în acest timp publicul a primit impresia că lucrurile nu sunt grave. Au apărut politicieni care au incitat deschis la nesupunere, să nu purtăm mască, să ne vedem de treabă, să nu mai raportăm atâtea chestiuni, etc. Au indus în public impresia că lucrurile nu sunt grave. Știți foarte bine că foarte multe persoane infectate au părăsit spitalele. Guvernului a fost lipsit de un instrument important de gestiune. PSD a tergiversat adoptarea legislației. În această perioadă situația epidemiologică s-a deteriorat grav. Așa am ajuns la 1200 de cazuri zilnice. Din păcate evoluția va mai dura, chiar dacă măsurile luate acum sunt corecte. Dacă lumea începe să înțeleagă că boala poate fi mortală…Infectările din acele săptămâni vor avea urmări pe toată vara.

Î: Părinții și elevii privesc cu îngijorare situația incertă privind noul an școlar. Se poate deschide în siguranță?

R: Situația e de extremă importanță. Am să dau mai multe detalii săptămâna viitoare, după o întâlnire cu premierul, ministrul Educației.

Î: Aveți în vedere revenirea la starea de urgență?

R: Decizia se poate lua dacă specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta regulile ca să nu ajungem în situația în care nu mai putem controla răspândirea. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim epidemia rezonabil, adică fără o creștere semnificativă a numărului de persoane noi infectate. Consider reintrarea în starea de urgență, care afectează drepturile civile, ca o ultimă soluție, când nu avem nicio altă posibilitate. 

Î: Cum comentați soluția de clasare pentru dosarul 10 august?

R: Poate vă amintiți că atunci, la 10 august, am avut o opinie foarte fermă că măsurile Jandarmeriei au fost exagerate. Au apărut diferite relatări, filmări, s-a constituit un dosar penal analizat de DIICOT. Eu am foarte mare încredere în sistemul de Justiție din România, eu, dumneavoastră (n.r. presa), milioane de români ne-am luptat pentru independența ei, ca niciun politician să nu se amestece. Nici președintele. Pot exprima opinii personale și convingerea că Justiția va face dreptate. Privind această fază, concretă, procedurală, eu personal ca și mulți alți români suntem de părere că e dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday