https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/816999165800720

Declarațiile președintele Klaus Iohannis au avut loc după o videoconferință cu liderii UE, în care au discutat despre situația din Belarus. Șeful statului a subliniat că fraudarea alegerilor și reprimarea violentă a protestelor din capitala Minsk nu pot fi lăsate fără răspuns din partea UE și că trebuie luate măsuri suplimentare din partea Uniunii, cum ar fi impunerea de sancțiuni împotriva celor responsabili.

Șeful statului s-a referit și la moțiunea de cenzură inițiată de PSD, pe care o consideră „neavenită”. „Dacă țara e cuprinsă de pandemie și de criză economică, nu vii din opoziție să depui moțiune de cenzură. PSD nu este doar cinic, este și iresponsabil. PSD vrea să arate propriilor alegători că mai e acolo” a adăugat acesta.

Întrebat despre deschiderea școlilor, despre ce le-ar transmite părinților care nu vor să completeze declarația pe proprie răspundere, pentru accesul copiilor în școală, șeful statului a declarat: „În toți anii în care am fost la catedră, am constatat o preocupare a părinților pentru copiii lor. Au partea lor de răspundere. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală, dacă sunt sănătoși. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă și să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care-i revine”.

Principalele declarații:

  • Reprimarea violentă a protestelor din Belarus nu poate fi lăsată fără răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea reprimării protestele și eliberarea celor arestați
  • Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, așa cum ar fi adoptarea unor sancțiuni.
  • Dialogul este singura soluție pentru rezolvarea problemelor. Este extrem de importantă inițierea unui dialog între autorități, opoziție și reprezentanți ai protestatarilor. Trebuie susținute aspirațiile cetățenilor pentru democrație și libertate.

Despre situația din Mali:

  • Avem acolo un efectiv de 120 de militari români, care sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă, create de lovitura de stat. Urmărim evenimentele și suntem pregătiți să acționăm, dacă va fi nevoie.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Î: Ce veți face în situația în care PSD va propune un premier tehnocrat?

KI: Mi se pare neavenită moțiunea de cenzură. Dacă țara e cuprinsă de pandemie și de criză economică, nu vii din opoziție să depui moțiune de cenzură. PSD nu este doar cinic, este și iresponsabil. PSD vrea să arate propriilor alegători că mai e acolo. PSD caută soluții pentru baronii care sunt deconectați de la resursele publice și probabil suferă. Pe lângă asta există dubii în legătură cu constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată moțiune de cenzură în vacanță parlamentară. După părerea mea, moțiunea este clar neavenită. Vom vedea dacă este neconstituțională sau nu. Despre trecerea din sesiunea extraordinară în sesiunea ordinară, specialiștii trebuie să analizeze constituționalitatea unui astfel de demers. După părerea mea este un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD.

Î: În momentul de față, există o divergentă între parlament și guvern în legătură cu majorarea punctului de pensie cu 40% și dublarea alocațiilor. Cum acționați ca mediator pentru punerea în aplicare a legilor pe care le-ați promulgat?

KI: Nimeni nu și-a dorit o epidemie, o criză economică. Evident că toată lumea își dorește bani mai mulți. Însă trebuie să existe acești bani. Nu poți împărți bani care nu există. Evident că dacă România intră în criză economică este clar că nu se pot mări cheltuielile. Totuși, eu am spus de la bun început și mă bucur că în PNL s-au găsit politicieni cu aceeași părere, nu putem să lăsăm categoriile cele mai vulnerabile, copii și pensionari, să plătească nota de plată. Am solicitat Guvernului să găsească soluții să le majoreze, atât cât se poate. Iată, au venit cu soluția majorărilor în etape, iar majorarea punctului de pensie se realizează, în condițiile în care majoritatea specialiștilor au spus că nu se poate. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare.

Î: Ca fost profesor, dacă un elev ar veni la dvs în timpul orei și v-ar spune că are coronavirus, cum ați reacționa? Considerați că MEN și MS ar fi putut veni mai devreme cu ghidul pentru începerea școlii?

KI: Evident că atunci când un elev acuză probleme de sănătate, trebuie trimis la medic. Școala nu va începe ca de obicei, când toți s-ar fi adunat în curtea școlii, bucuroși. Nu se vor aduna, dar școala trebuie să înceapă, pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută. Situația de acum e diferită. Ministerul Educației lucrează împreuna cu Ministerul Sănătății la proiecte de regulament. Măsurile vor fi aprobate și făcute publice. Ele nu sunt complicate: Masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate – care școală se închide, care nu se închide, cum se procedează când un copil e bolnav, etc.

Î: Există o nemulțumire foarte mare în sectorul HORECA. Există multe restricții, restaurantele sunt închise sau au program limitat, a existat și un protest azi.

KI: Trebuie să admitem că este sectorul cel mai grav lovit de criza economică, cauzată de pandemie. Trebuie să venim cu scheme de ajutor, însă trebuie să avem în vedere că este vorba despre sănătatea întregii populații. Până nu intrăm în descreștere consistentă, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile, dar în contrapartidă, guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic.

Î: În contextul consiliul extraordinar de azi, ce este pregătită UE să facă dacă Rusia va intra cu trupele în Belarus?

KI: Nu considerăm că acest scenariu se va întâmpla. Singurele soluții sunt cele diplomatice. Toată lumea a declarat că este inadmisibilă o intervenție din exterior și nu ne așteptăm la o astfel de intervenție, din nicio parte.

Î: Ați fost profesor, ce le-ați transmite părinților care nu vor să completeze declarația pe proprie răspundere, pentru accesul copiilor în școală?

KI: În toți anii în care am fost la catedră, am constatat o preocupare a părinților pentru copiii lor. Au partea lor de răspundere. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală, dacă sunt sănătoși. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă și să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care-i revine.

Î: Medicii spun că multe focare de corona au apărut din zonele turistice. Ați merge la mare?

KI: Cred că este bine ca românii să meargă în concediu, la munte, la mare, însă nu este o vară ca oricare altă vară. Trebuie să luăm măsuri simple de precauție: masca, distanța, igiena. Am citit un studiu care arată totuși că purtarea măștii pe scară largă poate să prevină până la 80% din infecții. Distanțarea este tot la fel de importantă. Deci, recomand românilor să meargă la munte, la mare, oriunde își doresc, dar să respecte aceste reguli, pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți.

Î: Dacă numărul de infectări ar crește exponențial în următoarea perioadă, credeți că ar mai oportună organizarea alegerilor în această toamnă?

KI: Nu avem motive să credem că numărul de infectări va crește exponențial. Dar situația este fluidă. Din acest motiv nu pot să va spun nici eu nici premierul nici ministrul Sănătății care va fi situația. Trebuie să avem în vedere posibilitatea că procedura electorală în sine este destul de sigură. Se va purta masca, se va sta la o distanță rezonabilă, șamd. Alegerile se pot realiza în relativă siguranță.

Î: În legătură cu declarația ambasadorului american vis-a-vis de baronii roșii. Am văzut baroni racolați de la PSD la PNL. Dvs de ce ați girat aceste racolări de la PSD?

KI: Nu le-am girat, ba dimpotrivă. Știți că și săptămâna trecută m-am exprimat clar împotriva traseismului politic. Întrebarea este tendențioasă. Nu am girat niciodată traseim politic, eu sunt împotriva traseismului politic. Iar acei primari care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să-mi explice mie de ce au făcut-o, dar va trebui să explice propriului electorat de ce au trecut dintr-o parte în alta.

Î: Ați avut vreo discuție cu Orban despre primarii racolați de PNL?

KI: Răspunsul va fi mereu același. Sunt împotriva traseismului politic. Nu pot eu să intervin într-un partid să spun să încurajeze trecerea dintr-un partid în altul. Dar public pot spune că sunt împotriva trecerii unui politician, din motive electoraliste, dintr-un partid în altul.

Î: Pe 17 iunie Marcel Ciolacu declara că depune moțiune, a doua zi după ce expiră starea de alertă. Iată că vine cu câteva zile înainte de Congresul PSD. Considerați că moțiunea e un demers menit să-l ajute pe Ciolacu?

KI: Demersul este iresponsabil. Marele PSD este și cinic și iresponsabil.

Î: În doar câteva minute urmează să ajungă la vot OUG cu alocațiile, după ce a fost respinsă în prima cameră sesizată. Cum vedeți respingerea acestei OUG?

KI: Banii se pot împărți atunci când îi ai. Abordarea pesedistă de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanțe mi se pare de un populism grosolan. Ei știu că banii nu sunt. Suntem în criză economică. Și atunci, ca să vii în parlament să dărâmi actele normative care totuși gestionează banii care au rămas mi se pare că poate fi citit numai într-o cheie electoralistă. Este pur și simplu o chestiune de iresponsabilitate.

Î: În mai puțin de o lună începe școala. Ce se întâmplă dacă profesorii nu pot preda online și ce se întâmplă în zonele fără internet?

KI: Trebuie intervenit pentru a permite desfășurarea unui învățământ online. Ministerul Educației a pregătit platforme pentru instruirea profesorilor privind predarea on-line. Unde nu se poate școala fizică, trebuie găsită o soluție pentru a facilita copiilor să nu piardă materia.

Î: Sindicatele din Educație lansează varianta de a boicota anul școlar, pentru că nu și-au primit majorările de salarii, amânate prin decizie a guvernului. Ce le transmiteți profesorilor?

    KI: Nu cred că se va boicota anul școlar. A fost vorba tot din motive electorale tot de măriri anticipate. Ele trebuiau să fie operante din 2022, trebuia să aibă loc o creștere la începutul acestui an și încă una înainte de începerea școlii. Bugetul s-a micșorat, nu s-a mărit, iar guvernul trebuie să gestioneze veniturile. Cadrele didactice au primit o majorare salarială, acesta este un fapt. Creșterea din toamnă nu mai e posibilă acum, a fost amânată pentru la anul, când situația economică va fi mai bună ca acum. Este regretabil, așa cum este regretabil că nu au putut crește pensiile, că nu au putut crește alocațiile pentru copii, și totuși banii sunt aceștia care sunt.

    Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

    Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

    Susține echipa Biziday