Președintele Klaus Iohannis anunță că România a decis să ofere asistență și expertiză statelor interesate, inclusiv partenerilor din vecinătate prin Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat situația tensionată din regiunea Mării Negre, în contextul acumulării de trupe ale Federației Ruse pe frontiera de est a Ucrainei.

“Anunțul Federației Ruse privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente, după exercițiile militare din Crimeea și Marea Neagră, a fost important și oportun pentru detensionarea situației, dar nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la această situație tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și detensionare, precum și de evitare pe viitor a unor situații similare”, se precizează în comunicat.

Administrația Prezidențială mai anunță că autoritățile române “rămân vigilente și vor continua să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei”.

De asemenea, în cadrul ședinței CSAT s-a mai decis ca, pe linie NATO, România să continue promovarea demersurilor menite să conducă la consolidarea suplimentară a posturii aliate în România și în regiune: “Găzduim deja pe teritoriul țării noastre comandamente și structuri multinaționale NATO și beneficiem de o prezență aliată avansată, cu contribuții importante în plan terestru, maritim și aerian”, se mai precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Totodată, România a decis să sprijine demersurile “de întărire a rezilienței” prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, care va oferi asistență și expertiză statelor interesate, inclusiv partenerilor din vecinătate.

Tot în ședința de astăzi, a fost aprobată întoarcerea contingentului militar din Afganistan, coordonat cu membrii NATO, începând cu 1 mai 2021. Toți cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale coaliției.

Folosim cookies