Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la expirarea stării de urgență, după două luni de la instituire. Șeful statului le-a mulțumit celor care au respectat măsurile de distanțare socială în această perioadă.
„Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei, să limităm numărul de victime. Dragi români, sunteți eroii acestui efort național! Vă mulțumesc!”, a declarat acesta.
Președintele consideră că România nu a fost pregătită pentru o astfel de criză și a acuzat „politicieni vechi și retrograzi care au încercat să dărâme și ce aveam la dispoziție (legislația coerentă prin care statul să poată face față unei epidemii extinse)”.
A continuat cu un avertisment: „Vreau să fiu foarte clar: dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență”.
Nu vor urma trei zile fără reguli și restricții. „Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile ca în următoarele 3 zile să păstrăm toate regulile necesare”, a precizat șeful statului.
Principalele declarații:
„Suntem la finalul a două luni dificile, în care cei mai mulți dintre dumneavoastră, ați respectat cu strictețe restricțiile. Ați stat în case, ați renunțat să vedeți familia și prietenii, v-ați schimbat întreaga viață.
https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/173408150662419/
Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei, să limităm numărul de victime. Dragi români, sunteți eroii acestui efort național! Vă mulțumesc!
Împreună am salvat vieți, așa arată o națiune puternică și unită, la fel trebuie să continuăm și lunile următoare. Lupta cu acest virus nemilos nu s-a încheiat.
România a acționat rapid, am luat primele măsuri înainte să avem cazuri confirmate. Era obligatorie instituirea acestor măsuri. Deși numărul de îmbolnăviri era mic, la 16 martie țara a intrat în stare de urgență, printre primele țări. A fost o decizie bună, o confirmă numărul redus de infectări și decese.
Fiecare viață pierdută a însemnat o înfrângere pentru noi, dar vom continua bătălia. Știm sigur că fără aceste măsuri, unele foarte dure precum carantinarea, închiderea școlilor, suspendarea activității magazinelor, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare.
Unde se află România? Vă spun câteva cifre. Astăzi, la data expirării stării de urgență sunt 16247 de cazuri de îmbolnăvire, ce arată un trend în scădere. Numărul de cazuri vindecate, 9053 azi, e mai mare decât cazurile active, 6148 astăzi. 225 de pacienți sunt la tratament intensiv. Pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în acest sector.
S-au făcut inițial 700 de teste pe zi, astăzi a crescut la 10643 de testări pe zi. Vreau să mulțumesc medicilor și personalului medical pentru eforturile extraordinare. Protejarea cadrelor medicale prin dotarea cu echipamente sanitare și substanțe a fost esențială în luptă.
România a fost foarte puțin pregătită pentru criză. Rezerva statului nu a fost așa cum era normal cu toate materialele necesare. A trebuit să identificăm rapid soluții. Am reușit să achiziționăm tot ce era nevoie. Situația fără precedent cu care ne-am confruntat ne-a pus o oglindă nemiloasă, pentru eșecul din ultimii 30 de ani pentru fundamentarea unui stat eficient.
Cea mai importantă reformă e reconstrucția statului. E un obiectiv ambițios, care nu poate fi făcut în patru ani, dar e obligatoriu să începem resetarea. Sănătatea, Educația, Administrația, sisteme ignorate și căpușate trebuie să fie prioritățile noastre. Dacă ele nu sunt puternice, statul se îndoaie.
Ne-am confruntat și cu o legislație insuficientă, în trei decenii nu s-a construit o legislație coerentă prin care statul să poată face față unei epidemii extinse. Guvernul trebuie să se adapteze permanent, în timp ce în Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și ce aveam la dispoziție.
Această situație nu mai poate continua. Legislația trebuie croită coerent, pentru intervenția rapidă a statului. Guvernul e cel care trebuie să ia măsuri imediate, pentru că are instrumente executive să pună în practică rapid. În ultimele săptămâni s-au văzut foarte bine deficiențele statului.
Modul de funcționare corect e o echipă între președinte și Guvern. De mâine, intrăm în o nouă etapă, pentru că încetarea stării de urgență nu echivalează din păcate cu finalul epidemiei. Avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conștientizăm că pericolul este departe de a fi trecut, ce am făcut s-a dovedit eficient, dar în continuare sunt necesare măsuri pentru revenirea la o viață apropiată de normalitate.
Astăzi, CNSSU declară starea de alertă și va institui toate reglementările prin care vor fi menținute măsurile de prevenție. Am văzut discuții că va fi instituită de luni și unii politicieni alimentează ideea de vid legislativ. Nu urmează trei zile fără reguli. Virusul nu ține cont de acte administrative. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile ca în următoarele 3 zile să păstrăm toate regulile necesare.
Intrarea în starea de alertă aduce riscuri noi, responsabilități suplimentare pentru cei care își vor relua activitatea. Distanțarea socială, munca de acasă, respectarea normelor de igienă, purtatul măștii sunt esențiale pentru a continua epidemia. Fără aceste măsuri și reguli lucrurile pot ușor degenera. Vreau să fiu foarte clar: dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență.
Reamintim că ieri, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind starea de alertă. În forma finală se prevede că mall-urile de sub 15 mii de metri pătrați nu se închid, iar amenzile maxime sunt de 15 mii de lei.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.