Klaus Iohannis și Emmanuel Macron au susținut declarații de presă comune în urma întâlnirii pe care au avut-o în această dimineață. Cei doi oficiali au vorbit, printre altele, despre războiul din Ucraina și situația din estul NATO, despre aderarea României la Schengen, dar și despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

În privința aderării Ucrainei, Moldovei și Georgiei la UE, Klaus Iohannis spune că “vom avea un răspuns la finalul acestei săptămâni, dar statutul de candidat trebuie acordat cât mai repede”. 

Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru aderarea României la Schengen și a adăugat că “Franța este alături de România”. În plus, președintele francez a vorbit și despre război. A subliniat că este nevoie ca Ucraina să negocieze cu Rusia pentru a putea câștiga războiul: La porțile noastre se joacă o situație geopolitică deosebită. Așteptăm noi progrese. Franța a spus clar că Rusia este o țară agresoare, care nu respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Denunțăm această situație și sancționăm Rusia, dar noi nu ne lansăm într-un război. Singura soluție este fie o victorie militară a Ucrainei, fie discuții despre încetarea a focului.”

Principalele declarații

Emmanuel Macron:

  • Sunt fericit să mă aflu în România. Această deplasare vine pe fondul agresiunii Rusiei în Ucraina. Franța este sloidară cu aliații săi europeni în fața agresiunilor, avem un parteneriat strategic solid.
  • România poate conta pe fraternitatea Franței.
  • Contingentele asigură securitatea României și a granițelor flancului estic. Dorim să avansăm bilateral pentru susținerea forțelor navale române, pe care dorim să le consolidăm. În cadrul NATO, împreună cu aliații, dispozitivul actual din România va lua amploare, decizie care se va confirma la Madrid.
  • Avem o viziune comună în ceea ce privește Ucraina, Balcanii de Vest, la spațiul Schengen. Busola strategică pe care am adoptat-o a crescut securitatea în Marea Neagră. Împreună cu România, susținem Ucraina și condamnăm acțiunile Rusiei. 
  • În legătură cu aderarea României la Schengen, trebuie să știți că vrem ca dosarul să progreseze. Franța este alături de România.
  • În fața războiului Rusiei împotriva Ucrainei, poziția Franței și a Europei este clară. Să sancționăm clar și unitar Rusia încă din prima zi, care e responsabilă de această greșeală istorică și politică.
  • Am luat o serie de 6 sancțiuni succesive împotriva Rusiei și vom continua să susținem Ucraina, pentru a se apăra. O susținem și umanitar, primim refugiați.
  • Dorim să construim și pacea, la un moment dat focul trebuie să înceteze și discuțiile să se reia. Împărțim același continent, Rusia va rămâne acolo unde este. Trebuie să negociem. Zelenski va trebui să negocieze, iar noi vom fi la masa negocierilor pentru a oferi garanții de securitate.

Klaus Iohannis:

  • Inclusiv pe fondul crizei generate de agresiunea Federației Ruse în Ucraina, colaborarea noastră a cunoscut o intensificare deosebită și foarte bine-venită.
  • Un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea summitului NATO de la Madrid, care va adopta decizii esențiale pentru viitorul alianței și pentru securitatea noastră comună. Am discutat despre noul concept strategic, mai ales la Marea Neagră, despre noul concept strategic, despre susținerea partenerilor alianței și perspectivele aderării Suediei și Finlandei.
  • Am discutat despre continua deteriorare a crizei din Ucraina, despre refugiații care vin în România și despre sprijinul acordat Ucrainei, prin hubul de la Suceava.
  • România depune eforturi susținute, multidimensionale în sprijinul Ucrainei, prin rute pentru exportul cerealelor, prin portul Constanța și prin porturile de la Dunăre, pentru securitatea siguranței alimentare în toată lumea. Tranzitul trebuie să fie cât mai eficient. Am stabilit cu domnul Macron să cooperăm pentru realizarea acestui obiectiv.
  • Am vorbit despre sprijinul substanțial acordat Republicii Moldova. Mă bucur că domnul președinte va ajunge la Chișinău. Trebuie să vedem cum putem ajuta Moldova să facă față crizelor generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Am discutat și despre sprijinul pe care România și Franța îl asigură Republicii Moldova, prin platforma de sprijin lansată la Berlin, în aprilie.
  • Am discutat și despre securitatea energetică, pentru eliminarea dependenței de Rusia. Am avut o discuție și despre perspectivele extinderii spațiului Schengen, care va contribui la extinderea securității uniunii în ansamblul ei. Vom putea continua pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen.
  • Privind cererile de aderare ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei, vom avea un răspuns la finalul acestei săptămâni. Nu pot să vb decât în numele meu și al României: statutul de candidat trebuie acordat cât de repede posibil. Vom încerca să găsim o soluție care este fezabilă și sustenabilă.

Știrea inițială: 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit în această dimineață cu președintele Klaus Iohannis la Baza Aeriană NATO 57 Mihail Kogălniceanu din Constanța, unde se află aproximativ 500 de militari francezi. După primirea oficială a liderului francez, vor avea loc convorbiri oficiale între cei doi șefi de stat, după care va urma o întâlnire cu soldații dislocați în bază. Întrevederea se va încheia cu declarații comune de presă din partea celor doi președinți.

Potrivit Administrației Prezidențiale a României, cei doi șefi de stat vor discuta despre consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, precum și despre aderarea României la spațiul Schengen și evoluția situației de securitate la granițele UE, în contextul războiului din Ucraina.

Marți seara, Macron, alături de ministrul de Externe, Catherine Colonna și de ministrul Apărării, Sebastian Lecornu, a fost întâmpinat la aterizare de premierul României, Nicolae Ciucă. “Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porțile României și amenință întregul nostru continent. La granițele Uniunii Europene, pentru a preveni orice tentativă de destabilizare și agresiune împotriva Europei, angajamentul forțelor noastre armate este fundamental“, a scris liderul francez pe pagina sa de Twitter, la scurt timp după sosirea la baza militară din Kogălniceanu.

După finalizarea vizitei oficiale în România, președintele francez va ajunge și la Chișinău, unde va fi primit de președintele Maia Sandu, cu care va aborda subiectul aderării Republicii Moldova la UE.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday