Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de la GRECO, și este îngrijorător că din cauza propriilor interese ale guvernării, România se află în continuare în atenția organismelor europene.

Iohannis cere Guvernului să inițieze un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea justiției în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor internaționale.

Președintele a mai adăugat că „nu există o recomandare dată de Comisia de la Veneția pentru a evita suprapunerea referendumului cu alte alegeri”.

Principalele declarații ale președintelui:

„Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de la GRECO. Concluziile celor două rapoarte, adoptate la data de 21 iunie și publicate ieri, cu o întârziere semnificativă de către Guvern, arată multiplele prejudicii aduse de Guvern în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției. Mesajul transmis de cetățeni la Referendum se regăsește pe deplin în aceste concluzii.

Este îngrijorător că din cauza propriilor interese ale guvernării, România se află în continuare în atenția organismelor europene. Procesul de legiferare nu s-a îmbunătățit. Transparența este ignorată. Constanta este adoptarea OUG în domenii importante. Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției Speciale, toate acestea sunt chestiuni departe de a fi rezolvate. Acțiunile autorităților sunt în contradicție cu recomandările GRECO.

Procedura de numire în funcții înalte în Parchete este netransparentă, bazată pe subiectivitate, în care CSM are rol pur decorativ. Guvernul are multe alte restanțe pe care nu le voi detalia aici, care țin de funcția și integritatea mai multor membri ai Parlamentului.

Dacă Guvernul PSD-ALDE ignoră voința propriilor cetățeni, nu este de mirare că o parte dintre recomandări au fost doar “satisfăcătoare”. Concluziile experților sunt cuprinse și în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și în recomandările Comisiei de la Veneția. Așa-zisa reformă din Justiție merge într-o direcție greșită, iar PSD-ALDE ignoră aceste aspecte.

Românii au decis prin vot ca țara să nu părăsească parcursul european. Majoritatea PSD-ALDE contribuie la perpetuarea pe o durată nedeterminată a efectelor nocive asupra justiției. Doamna premier încearcă să manipuleze opinia publică și spune că nu dă ordonanțe în domeniul Justiției. Ignoră că Guvernul are posibilitatea de a pune în acord legislația cu voința cetăățenilor.

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acționează împotriva voinței și a interesului românilor. Solicit Guvernului să inițieze un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea justiției în acord cu voința populară și în acord cu recomandările organismelor internaționale.

Solicit în numele românilor ca PSD să își revină și să corecteze legislația, pe care tot ei au stricat-o.

Informez opinia publică că nu există o recomandare dată de Comisia de la Veneția pentru a evita suprapunerea referendumului cu alte alegeri. Ca notă de subsol, e curios că exact acei politicieni care sunt nemulțumiți că vine GRECO, sunt cei care folosesc argumentul că există acea recomandare de la Comisia de la Veneția. Este un exemplu de duplicitate.

Legat de pensii, după părerea mea, sunt prea mici, se impune o astfel de lege. Din acest punct de vedere, o lege care corectează aceste erori e corectă. S-a pus problema de unde se iau banii. Am discutat cu doamna prim-ministru, mi-a spus că s-a făcut o analiză la nivelul guvernului și a ieșit că sunt bani. Am promulgat astfel legea.

Despre poziția de procuror-șef european, pot spune că am susținut-o pe doamna Kovesi din capul locului. Le-am spus-o mai multor conducători relevanți din Europa. Această poziție nu intră însă în negocieri. Este un capitol separat și am speranța că acest post se poate aloca dumneaei.”

Ieri, Ministerul Justiției a publicat raportul GRECO privind România, în care se arăta, între altele, că „autoritățile nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților” și că „Secția Specială, o anomalie a cadrului instituțional, trebuie desființată.”

Opoziția a cerut și ea desființarea Secției Speciale, după raportul GRECO. Ludovic Orban (PNL) a susținut că Guvernul trebuie să susțină proiectul de lege pentru desființarea Secției, iar CSM să abandoneze procesul de validare al noului șef.

La rândul său, senatorul Alina Gorghiu (PNL) i-a cerut prim-ministrului Dăncilă „să anunțe că va implementa recomandările GRECO, în cel mai scurt timp”.

Ministrul Justiției a declarat, după publicarea raportului GRECO, că „fiecare instituţie menţionată în raport trebuie să-şi facă propria analiză, să tragă concluziile şi să ia măsurile care consideră că se impun.”

Forumul Judecătorilor, despre raportul GRECO: Lipsa oricărei reacții de conformare la recomandările GRECO din partea puterii legislative sau executive este inacceptabilă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday