Declarațiile președintelui vin după o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, la care au participat atât premierul Ludovic Orban, cât și alți oficiali și experți din Sănătate.

Declarațiile Președintelui (live text):

Am avut astăzi o nouă ședință de evaluare a măsurilor, cu accent pe pregătirea campaniei naționale de vaccinare antiCovid-19. 

Întreaga Europă e într-un moment dramatic. Virusul se răspândește foarte puternic. State care în vară au avut valori reduse, sunt acum în pragul unei mari crize sanitare. Până la un vaccin eficient nu sunt alte soluții decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe pentru a plafona curba infectărilor.

E singura strategie funcțională, adoptată de toate țările. România se confruntă la rândul ei cu o situație complicată, iar restricțiile de ieri au un singur scop, protejarea populației și reducerea presiunii uriașe de pe sistemul sanitar.

E imperativ să evităm blocarea spitalelor și să dăm șansa la tratament tuturor celor bolnavi. E de înțeles că măsurile nu sunt populare și sunt greu de acceptat după un an în care ne-am schimbat radical modul de viață.

Existența noastră, a tuturor, a fost puternic afectată. În acest moment nu e vorba doar de fiecare în parte, ci de toți la un loc. Un test al solidarității pe care trebuie să-l trecem.

Veștile privind un vaccin sunt destul de bune, dar trebuie să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt etape de parcurs. România va beneficia echitabil de aceste vaccinuri. Avem deja o strategie de vaccinare și sunt stabilite obiectivele de implementare.

Am discutat azi și despre stocare și distribuție a diferitelor tipuri de vaccinuri. Am stabilit instituțiile responsabile. De vaccin va beneficia inițial TOT personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc pentru formele severe de boală. E esențial să avem o astfel de formă.

Cred că o campanie de vaccinare antiCovid bine organizată, planificată și comunicată eficient ne va da șansa de a ne reîntoarce la normalitate.

Al doilea subiect este turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. M-am bucurat să văd în primul tur un vot pentru Maia Sandu, un vot pentru o evoluție democratică ireversibilă pe care România a susținut-o permanent.

Am subliniat mereu că drumul spre Europa e unul al progresului, cu reforme curajoase, prin consolidarea democrației. România va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale de modernizare. Deja țara noastră a investit în infrastructură, școli, spitale, în folosul direct al cetățenilor din Republica Moldova, pentru consolidarea democrației.

Ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă de acolo. Vom fi extrem de atenți la desfășurarea scrutinului, pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova e decis exclusiv de cetățeni.

Întrebări și răspunsuri:

Î: Spuneați că virusul se răspândește mai repede ca în primăvară. În primăvară spuneați că nu sunteți de acord să fie alegeri când epidemia încă există. Ce v-a făcut să vă răzgândiți? Ar fi oportun să avem alegeri acum?

K.I.: Vedeți că din nefericire acum avem 2 probleme grave. Una de sănătate publică, pandemia, dar am învățat multe despre virus, știm ce măsuri se pot lua pentru a încetini răspândirea. În continuare pandemia rămâne o mare problemă și va fi rezolvată când vom avea vaccin, dar nu știm când e momentul ăla. Avem însă și-o problemă politică, un Parlament dominat de un PSD fără legitimitate. Guvernul se luptă pentru a ține lucrurile sub control, iar PSD trage frâna de mână și lucrurile nu pot să fie mișcate cum își doresc românii. Românii vor un parlament legitim, care lucrează pentru ei. Cu PSD în parlament aceste lucruri funcționează cu frâna de mână trasă iar democrația nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem sta în blocaj politic, fără să știm cum arată anul viitor. Suntem acum în situația să organizăm alegeri parlamentare la termen, fiind singura soluție pentru o continuare a demersurilor democratice, singura modalitate prin care românii pot alege un nou parlament, care să permită un guvern puternic în jurul PNL și alte partide, o nouă majoritate care votează măsurile mult așteptate de români.

Î.: Jandarmeria a oferit onoruri militare unui ofițer de securitate dovedit operator de poliție politică, care a anchetat-o și pe Doina Cornea. Ce trebuie să se întâmple ca astfel de instituții să nu recurgă la gesturi de onoare față de oameni care s-au întors împotriva poporului român?

K.I.: Voi verifica, iar daca așa e, cei responsabili vor avea răspunderea. Ce trebuie să facem? Am explicat. Trebuie reparate legile stricate de majoritatea pesedistă, cu legi care permit mersul accelerat spre ceea ce am numit eu România normală.

Î.: Asistăm la cel mai pesimist scenariu, al transferurilor pacienților la ATI? Avem un plan pentru românii care se luptă pentru un loc la ATI?

K.I.: Cu siguranță se vor găsi locuri. La fiecare întâlnire pe care o am eu aduc pe tapet această problemă. Probabil ați observat că de la săptămână la săptămână numărul paturilor a crescut. E o cursă complicată. Aceste locuri se crează greu, pandemia se răsăpândește repede. Trebuie să fim cu toții responsabili.

Î.: Camera Deputaților a adoptat o lege prin care în starea de alertă piețele pot funcționa în spații închise. Sunteți de acord cu decizia, în condițiile în care Guvernul stabilea sistarea activității?

K.I.: Chestiunea piețelor a dus la destul de multe dezbateri. Eu cred că măsura luată de Guvern e justă. Se închid doar piețele din spații închise unde nu pot fi garantate măsurile de protecție. Deci piețele în aer liber vor funcționa. Măsura e limitată în timp, s-au luat acum doar pentru câteva săptămâni. Faptul că Guvernul hotărăște ceva și majoritatea pesedistă stabilește inversul, e un nou argument pentru care facem alegeri la termen. Românii își doresc o guvernare sprijinită de Parlament pentru ca să fie cât se poate de eficientă.

Î.: S-ar impune măsuri mai dure? Carantinare la nivel național?

K.I.: Carantinarea unor localități e posibilă, acesta e un parametru dintr-un catalog larg. Da, din păcate sunt localități unde rata e foarte mare și s-a impus măsura carantinei locale.

Î.: Înțeleg că nu veți promulga legea care a ieșit azi din Camera Deputaților? V-ați propus un anumit indice, rată a infectărilor, care să coboare potrivit restricțiilor?

K.I.: Virusul se răspândește foarte repede. Numărul găsite pozitive crește zilnic în Europa. Obiectivul restricțiilor e foarte clar, să încetinească răspândirea virusului. Pentru a vedea dacă măsurile prind, ca să mă exprim simplu, trebuie să avem răbdare să așteptăm rezultatul. Unii au comentat fie că măsurile au venit prea repede, fie prea încet. Adevărul e că nu se poate să iei zilnic alte măsuri. S-a văzut că vechiul set de măsuri nu a fost suficient, Guvernul a venit cu altele, vom vedea cât sunt de eficiente. Noi credem că vom avea rezultate.

Î.: Slovacia a testat gratuit populația, premierul spunea că rata a scăzut. De ce nu e Slovacia un model?

K.I.: Vom vedea cum funcționează măsura. V-am spus data trecută, dacă se dovedește că măsura e oportună, atunci cu siguranță putem discuta cu experții ce părere au. Deocamdată OMS nu recomandă testări în masă, ci cele țintite. Această decizie poate fi luată când avem indicii că aduce o soluționare a problemei.

Î.: Dacă aceste măsuri luate acum nu au efect, ați fi de acord cu 2 săptămâni de carantină înainte de sărbători?

K.I.: Nu luăm în calcul acum asta.

Î.: În contextul actualei crize, Ungaria amenință să blocheze planul de redresare. PE a ajuns la un acord istoric privind bugetul, prin care se condiționează statul de drept de buget. Care e poziția României?

K.I.: S-a găsit o soluție, pas important pentru aprobarea acestui buget. Trebuie să înțelegem cum funcționează lucrurile în UE. Azi e o înțelegere între reprezentanții PE, ai Consiliului UE și Președinția rotativă. După această înțelegere, e nevoie ca acest plan să fie aprobat unanim în Consiliul UE și ulterior cu majoritate în plenul PE. Mai sunt 2 pași importanți până când avem acest buget votat, aprobat. În ce privește planul pe care spuneți că l-a propus Olanda, e o chestiune vehiculată în discuții informale. În jurul condiționării privind statul de drept au fost discuții complicate. Eu cred că toată lumea își dă seama că suntem și la capitolul buget european în ceasul al 12-lea. Acest pas dificil făcut trebuie consolidat și de următorii 2.

Î.: O investigație publicată de Dela0 arată că în România 4-5 infracțiuni sexuale nu se finalizează cu trimiterea în judecată a infractorului. Judecătorii ajung la concluzia că minorul a consimțit, dau condamnări cu suspendare și lucrează în școli, grădinițe, biblioteci. Cum se vede acest fenomen de la dvs.?

K.I.: Este o problemă reală și gravă, cred că tot mai multă lume înțelege. În acest sens au fost mai multe inițiative care au venit exact în direcția așteptată. S-a lucrat pe Codul Penal pentru pedepse mai mari, pentru a clarifica întreaga circumstanță, e un lucru cunoscut că și Ministerul Justiției a venit cu inițiative pentru a îmbunătăți cadrul legislativ. Sunt optimist că lucrurile vor merge în direcția bună. Legislația trebuie îmbunătățită ca să fie mai puțin loc de interpretare.

Î.: Se vorbește mult despre vaccin dar România se confruntă cu o criză a vaccinului antigripal. Nu există în farmacii. Există o strategie? Ar trebui ca Guvernul să aibă o strategie?

K.I.: Fiecare lună aduce noi tranșe de vaccin antigripal. Vechiul guvern pesedist comandase 1.5 milioane de doze, iar noul guvern, liberal, s-a suplimentat comanda și suntem la 3.5 milioane de doze, mai mult decât dublu. Vor veni în tranșele negociate de guvern și e clar că cererea e mai mare, dar vor veni doze.

Î.: Revenind la problema paturilor ATI. Spitalele județene acuză că nu mai au locuri. Ce recomandați directorilor de spitale să facă?

K.I.: Sunt două aspecte. Comunicarea între spitale, unde e loc de mai bine. Am fost informat că ar fi fost locuri în Timișoara, dar comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete. DSU centralizează solicitările și se preocupă și de transportul pacienților. Toate sunt la modul foarte serios tratate de Ministerul Sănătății. S-a văzut că peste tot se mai găsesc variante.

Î.: În acest context al crizei acute de la ATI spuneați că ar fi parteneriate și în străinătate. Despre ce state e vorba?

K.I.: E prematur să vă dau detalii. Contactele vor fi cunoscute când Ministerul Sănătății finalizează efectiv demersurile. Trebuie să vedem că peste tot pandemia accelerează și locurile devin foarte puține până și în state unde lumea a crezut că sistemul sanitar face față. Sper să nu ajungem acolo.

Î.: Atât dvs. cât și reprezentanții guvernului spuneați că predarea online e necesară. Dacă unul dintre cele mai importante sisteme, cel educațional, poate lucra online, de ce campania electorală nu se poate desfășura tot exclusiv online?

K.I.: Se poate desfășura online. Am recomandat de câteva săptămâni. Adunările sunt oricum interzise, nici nu sunt necesare. Politicienii își pot face cunoscută oferta prin multitudinea de variante online.

Î.: Ați declarat că impunerea unor restricții severe e singura soluție. Problema e că România nu a prea luat aceste restricții. E o vâjâială în toată România, mall-urile sunt pline, piețele au fost închise dar nimeni nu înțelege de ce acolo nu s-au aplicat regulile de la supermarket. Cu specialiștii, ne puteți da 3-4 de măsuri foarte severe discutate? În piețe nu ar trebui regândită măsură?

K.I.: Măsurile au fost bune. Guvernul a luat aceste decizii.

Î.: Restricțiile au generat și nemulțumire. Din datele pe care le aveți votul ar putea merge si spre USR, sau chiar către PSD? Vă temeți că PNL ar putea pierde procente?

K.I.: Sincer nu cred că PNL va pierde alegerile, eu cred că le va câștiga. Cred că va genera o majoritate împreună cu alte partide democratice, pentru a păstra PSD în afara deciziei poltiice. PSD are o singură preocupare, să tragă frâna de mână.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday