Așa cum am afirmat în numeroase ocazii, am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Poziția mea față de fenomenul plagiatului rămâne neschimbată! Performanța și încrederea societății în mediul universitar și de cercetare sunt influențate decisiv de capacitatea instituțiilor abilitate de a rezolva credibil și cu celeritate suspiciunile de plagiat”, răspunde președintele Iohannis comunității academice și societății civile care și-au exprimat nemulțumirea cu privire la proiectul ce propune schimbări în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, inițiat de Ministerul Educației.

Șeful statului solicită, totodată, sancționarea mai dură a plagiatului: ”Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancționarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acțiuni concrete și coerente pentru a preveni instituirea unei ”culturi a plagiatului”, precum și pentru a evita compromiterea calității în procesul educațional și de cercetare”.

Klaus Iohannis mai spune că ”pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe aceia care facilitează acest lucru”.

De asemenea, le cere inițiatorilor proiectului de modificare a Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință.

Treisprezece organizații civice și peste 160 de profesori universitari și cercetători din țară și străinătate i-au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, președintelui  Iohannis, în calitate de inițiator al proiectului ”România educată”, să își precizeze poziția față de propunerile de modificare a regulilor de analiză a plagiatelor, care, în opinia lor sunt ”o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și îi favorizează pe cei vinovați de fraudă academică”. În plus, acuză inițiativa legislativă a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de modificare a legislației CNATDCU, că ”creează mecanisme legale pentru salvarea plagiatorilor, dar și instrumente care vor îngreuna sau vor face imposibilă emiterea unor verdicte de plagiat”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday