Președintele Iohannis: Astăzi avem un record total nedorit, peste 1.400 de persoane infectate cu coronavirus. Este prea mult, mult prea mult, și vă rog pe toți, purtați mască. Este important pentru români să știe că acum în UE nu există un vaccin aprobat, acceptat.

Declarațiile președintelui vin în urma unei ședințe privind rectificarea bugetară, la care au participat și premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Șeful statului a făcut din nou apel la populație să poarte mască și să respecte măsurile de distanțare socială, în ziua în care în România s-a înregistrat un număr record de cazuri zilnice de coronavirus.

Referitor la rectificarea bugetară, Iohannis nu a dat amănunte și a precizat că Guvernul va da date concrete atunci când va avea proiectul gata.

Principalele declarații:

  • Dragi români, avem astăzi un record total nedorit, peste 1400 de persoane găsite cu COVID-19. Este prea mult, mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți, purtați mască, păstrați distanța, ca să scăpăm de epidemie.
  • În acest context, am discutat cu Ministrul Sănătății fiindcă am observat un interes deosebit și pentru evoluția epidemiei, dar și tema vaccinurilor. Este important pentru români să știe că acum, în UE, nu există un vaccin aprobat, acceptat, dar UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm să beneficiem într-un viitor apropiat de un vaccin.
  • România e parte din acest efort, s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin atunci când primul va fi disponibil în UE. La acest moment nu există unul aprobat. Este o temă care va reveni din păcate, care produce îngrijorare, ne apropiem de alegeri locale, de noul an școlar, trebuie să ne asigurăm că toate măsurile ce pot fi luate sunt luate.
  • În acest sens, am dorit să știu azi foarte detaliat ce măsuri sunt în curs, ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios. Purtați mască, păstrați distanța, ca să scăpăm de epidemie.

Întrebări și răspunsuri:

R: În acest weekend ați văzut știrile privind scandalurile între interlopi. Ce credeți despre faptul că șefii Poliției au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea lui Emi Pian?

K.I.: Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul și cu șeful Poliției. Se iau măsuri, dar nu trebuie să ne așteptăm să se rezolve peste noapte. Prea mulți ani în timpul guvernărilor PSD interlopii au fost tolerați. Acum nu mai sunt, dar lupta contra clanurilor e de durată.

R.: Ați fost acuzat că doriți organizarea alegerilor cu orice preț. Nu a fost anunțat un plan clar pentru criteriile care ar duce la amânarea alegerilor. Care ar trebui să fie numărul de cazuri?

K.I.: Asta cu am fost acuzați sună ciudat. Așa funcționează democrația, se țin alegeri. Nu s-au putut face în iunie. Acum s-au amânat, Parlamentul a decis ca alegerile să aibă loc pe 27 septembrie, nu am stabilit eu. După părerea mea, dacă epidemia nu se agravează față de situația de acum și avem măsuri sanitare stricte, se pot organiza. Care e numărul critic asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătății și INSP.

R.: În august 2019 BPN PNL cerea să nu fie primiți primari PSD în PNL. Există multe cazuri acum. Cum vedeți aceste mișcări de trupe? Credeți că ne putem aștepta la un Guvern de coaliție națională?

K.I.: Traseismul e boală gravă. Sunt împotrivă. Eu nu mi-am schimbat opinia. În ce privește coaliții post moțiune haideți să vedem votul. Dar cu certitudine nu vom avea Guvern PSD.

R.: Ați avut azi o întâlnire pe rectificarea bugetară. Sunt câteva întrebări. La cât ajunge deficitul? La cât ajunge scăderea economică și puteți confirma că procentul pentru creșterea pensiilor e de 14%?

K.I.: Da am avut o întâlnire. Despre date concrete va informa Guvernul când are proiectul pregătit.

R.: Ați discutat cu premierul despre scenariul în care actuala lege a carantinei e declarată neconstituțională?

K.I.: Am mai fost în situația în care legea care reglementa asta a fost scoasă din funcțiune. Din păcate atunci PSD a tras prea mult de timp și ne-am trezit cu foarte mulți bolnavi. Acum sunt atacate doar 2 articole. Sunt destul de optimist. Dacă se vor declara neconstituționale cred că de data asta Parlamentul nu-și permite încă o tărăgănare.

R.: Marcel Ciolacu anunța moțiune de cenzură luni, spunând că Guvernul va pleca acasă sau la pușcărie. Va trece?

K.I.: Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD în toamna anului trecut toată lumea a știut că avem un guvern minoritar care trebuie să gestioneze afacerile publice până când se fac alegeri. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guverneze, în scurt timp PSD a făcut o pasiune din moțiunile de cenzură. E o măsură strict populistă, fără rost. Pentru ce să depui moțiune de cenzură? Doar să arăți că te opui bunului mers al treburilor publice?

R.: Ați vorbit despre lipsa unui vaccin omologat în UE. Rusia a anunțat astăzi că a înregistrat un vaccin. Ar putea România să ia în calcul un precontract pentru el?

K.I.: România e parte din UE, încheie precontracte cu entități din UE. Nu există validare externă pentru acel vaccin. 

R.: Primarul Brăilei anunța că școlile sunt foarte aglomerate și cursurile nu pot începe respectând distanțarea. În Gorj s-au întors foarte mulți români și urmează și ei să înscrie copiii la școli. Există un plan?

K.I.: Toate chestiunile trebuie lămurite în plan local. Decizia se descentralizează. Nu e posibil să stabilim la București care școli pot începe anul școlar în condiții bune sau nu. Întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește găsirea lor. Provocarea pentru primari și consilieri este să găsească soluții în fiecare județ și localitate. Dacă un primar spune că nu are soluții atunci nu văd de ce ar candida în continuare. 

R.: Rapoartele specialiștilor cer o testare masivă. Aveți o explicație asupra faptului că asta nu se întâmplă în România?

K.I.: Există o testare destul de masivă. Avem peste 14 mii de testări din oficiu, persoane trimise pentru că erau contacți, și peste 8000 la cerere. Ne încadrăm între țările unde se testează mult. 

R.: Revin la moțiunea de cenzură. Voturile arată că PSD are majoritate pentru trecerea unei moțiuni. Spuneați că nu vom avea guvern PSD. Ce scenarii aveți?

K.I.: Haideți să vedem moțiunea. Părerea mea e că  e neavenită politic. Dacă trece sau nu vom vedea atunci. Eu nu sunt dispus să intru într-un joc politic ordinar al PSD. Din păcate știm și noi că are foarte mulți parlamentari. El vine cu texte populiste, încearcă să prindă câteva voturi, nu au nicio soluție și nicio abordare serioasă. Sunt ahtiați după putere, suferă că nu mai au resursele bugetare.

R.: Excludeți varianta unui guvern interimar?

K.I.: Discutăm după ce avem un rezultat al unei posibile moțiuni. 

R.: Toată această majoritate a respins la senat OUG care majora etapizat alocațiile. Soarta va fi probabil aceeași la CD. Există un plan B?

K.I.: Se vede o totală lipsă de responsabilitate la PSD. Eu cred că fiecare parlamentar răspunde în fața electoratului. În România normală orice parlamentar vrea să se implice pentru binele cetățeanului. PSD încearcă să complice problemele și să creeze noi și noi probleme care n-ar fi existat. Noi ne dorim să mărim alocațiile dar trebuie să existe bani. Acum ei nu există. O respingere nemotivată ne arată că PSD nu are nicio treabă cu România, ci cu propriile manevre electolarist-populiste. 

R.: După ultima conferință Administrația ne anunța că datele privind școlile au fost transmise greșit. Ulterior și INSP. Cine răspunde pentru aceste erori? Se impune o remaniere?

K.I.: În situații de criză erori se întâmplă. Cred că e relativ ușor de înțeles că se întâmplă să comunice anumite date care pe urmă se constată a fi puțin eronate. Eu i-am iertat pentru greșeala prin care m-au expus în fața publicului. În rest, privind datele din alte țări evoluția e fluidă. Trebuie să lucrăm cu date care ne parvin din altă parte. E important ca autoritățile să reacționeze repede.

R.: Procurorul șef DIICOT a decis redeschiderea anchetei pentru 10 august, dar a trimis greșit cererea către Curtea de Apel. Nu este singura incompetență a doamnei în acest dosar. Ați numit-o pe doamna Hossu. Sunteți mulțumit de felul în care a gestionat dosarul? Considerați că ar fi nevoie de schimbarea doamnei din funcție?

K.I: Consider că acest dosar este extrem de important pentru noi ca națiune. Am mai spus. Vă spun că și eu, și dumneavoastră, și mulți, ne-am luptat să consolidăm o justiție independentă în care politicienii nu se amestecă. Mă rezum la a spune că dosarul va fi cercetat în profunzime. Am toată încrederea că justiția își face treaba. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare.

R.: Sunteți mulțumit de prestația doamnei?

K.I.: Când va veni vorba de evaluări o va face altcineva și nu eu.

R.: În contextul discuțiilor din ultimele zile asupra puterii pe care o au clanurile interlope credeți că această chestiune ține de siguranța națională?

K.I.: E una care necesită foartă multă implicare din partea multor ministere și instituții. Eu am discutat cu responsabilii și știu că se lucrează foarte serios. Sunt convins că ministerele implicate vor face ordine.

R.: Ambasadorul SUA spunea că singura soluție pentru țara noastră e implementarea 5G de către alte companii, nu cea în cauză în conflict.

K.I.: Poziția României e exact aceea exprimată și în memorandum. Ne dorim rețele sigure, care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese și dorim rețele care satisfac nevoia cetățenilor și firmelor. Se lucrează pe o legislație specială.

R.: V-au informat cu privire la majorarea pensiei și a salariilor profesorilor?

K.I.: Am discutat un prim draft pe care mi l-au prezentat. Ei lucrează și când vor fi finalizate datele le vor prezenta public.

Folosim cookies