“Departamentul Apărării a stabilit o linie de legătură cu Ministerul rus al Apărării, pe 1 martie, cu scopul de a preveni calculele greșite, accidentele militare și escaladarea tensiunilor”, a spus un oficial american sub protecția anonimatului, citat de Reuters și CNN. Un alt oficial, contactat de Reuters, nu a dat exemple de acțiuni care ar putea fi urmate de schimburi de informații între cele două părți.

De la începutul războiului din Ucraina, Pentagonul nu a avut niciun canal de comunicare cu omologii ruși, astfel că demersul de acum este văzut drept un semnal de detensionare. Statele Unite au transmis că nu au niciun militar angrenat în războiul început de Rusia în Ucraina, dar că se teme de posibile răspândiri în regiune ale actelor de agresiune din partea Rusiei.

Vladimir Putin a pus în alertă forțele nucleare rusești, iar ministrul său de Externe a declarat miercuri că “un al treilea război mondial va fi unul nuclear”. Tot miercuri, Administrația Americană a anunțat că amână teste cu rachete balistice intercontinentale, “pentru a demonstra că suntem o putere nucleară responsabilă”.

SUA au mai stabilit cu succes astfel de canale de comunicare, cum ar fi în timpul intervenției Kremlinului în Siria, în sensul susținerii președintelui Bashar al-Assad.

Surse alternative: Reuters, CNN

Sursa foto: Bumbleedee | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday