Associated Press scrie despre dublul scrutin, parlamentar și prezidențial, din Turcia, de duminică Scrutinul are loc cu 16 luni înainte de termen, pe fondul unor semne ale unei economii în declin.

Publicația notează că șase candidaţi se înfruntă pentru a obţine următorul mandat prezidenţial, de cinci ani. Favorit este actualul lider, Erdogan, fost primar al Istanbulului care în 2003 a devenit premier şi în 2014 a fost ales pentru prima oară preşedinte. Principalul rival al lui Erdogan este Muharrem Ince, un fost profesor de fizică, dinamic, candidatul principalului partid de opoziţie.

Amendamentele aduse Constituţiei prin referendumul de anul trecut intră în vigoare odată cu aceste alegeri, iar Turcia se transformă dintr-o republică parlamentară într-un regim prezidenţial. Astfel, preşedintele preia puterea executivă şi formează Guvernul, emite decrete, pregăteşte bugetul şi decide politica în domeniul securităţii. Preşedintele poate, de asemenea, să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, însă acest lucru scurtează şi mandatul său.

600 de parlamentari, din opt partide sau candidaţi independenţi vor fi aleși într-un mandat de cinci ani, mai precizează AP. Organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare în mod simultan şi suplimentarea cu 50 a numărului de mandate în Legislativ fac parte din schimbările introduse prin referendumul de anul trecut.

Buletinele de vot cu filigran, dar fără ştampila de control a comisiei electorale din secţie vor fi considerate valide o situaţie care a condus la acuzaţii de fraudă în referendumul de anul trecut. AP informează și că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) monitorizează alegerile prin 350 de observatori.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday