Update: Directorul General al societății care are în exploatare monumentul a negat informațiile apărute în presă. Patrick Branco Ruivo a declarat, citat de BFM TV, că “Turnul n-a fost niciodată mai conservat decât acum. Va continua să rămână în picioare datorită acestui fier impecabil“. Directorul a afirmat că pentru prima dată, straturile vechi au fost îndepărtate de pe construcția metalică și “am descoperit că fierul forjat se prezintă impecabil, chiar când eram în partea cea mai avariată a Turnului“.

Știrea inițială: Turnul din fier forjat, cu o greutate de 7.300 de tone și înalt de 324 de metri, a fost construit de Gustave Eiffel la sfârșitul secolului al XIX-lea și este printre cele mai vizitate obiective turistice din lume, primind aproximativ șase milioane de vizitatori în fiecare an.

Cu toate acestea, rapoartele confidențiale ale experților citați de revista franceză Marianne sugerează că monumentul este ruginit și într-o stare deplorabilă. “Dacă Gustave Eiffel ar vizita acum locul, ar face un atac de cord“, a declarat un manager al obiectivului turistic pentru Marianne. 

Eiffel, inginerul civil a cărui companie a proiectat și construit monumentul, a spus la vremea respectivă că tratarea ruginii va reprezenta cea mai mare provocare pentru longevitatea construcției și a sugerat că Turnul Eiffel va trebui revopsit la fiecare șapte ani, pentru protejarea structurii metalice.

Acum, Turnul Eiffel urmează să primească două noi straturi de vopsea în cadrul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, valoarea lucrărilor ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Specialiștii avertizează, însă, că rezultatul final va fi “lamentabil”, având în vedere faptul că turnul ar trebui demontat complet până la scheletul său metalic, reparat și abia după revopsit, pentru a preveni procesul de coroziune. Întârzierea lucrărilor din cauza pandemiei de Covid, dar și prezența unui nivel nociv de plumb din straturile vechi de vopsea au determinat o reparație doar superficială a monumentului, mai atrag atenția experții.

Compania care supraveghează turnul, deținută aproape în totalitate de Primăria Parisului, ezită să-l închidă pentru o perioadă lungă de timp din cauza veniturilor din turism care ar fi pierdute astfel. Turnul Eiffel este al patrulea cel mai vizitat sit cultural din Franța, după Disneyland, Muzeul Luvru și Palatul Versailles, iar închiderea sa impusă de restricțiile anti-Covid în 2020 a dus la o pierdere de 52 de milioane de euro din bugetul local.

Surse: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday