Toate cele șase echipe din Premier League implicate în Superliga Europeană s-au retras oficial din competiție.

Manchester City a fost primul club care a făcut acest pas, după ce Chelsea și-a semnalat intenția de a face acest lucru pregătind documentația pentru retragere.

Celelalte patru echipe – Arsenal, Liverpool, Manchester United și Tottenham – au urmat în timpul nopții exemplul.

  • Liverpool a declarat că implicarea sa în liga separatistă “a fost întreruptă”;
  • Manchester United spune că “a ascultat cu atenție reacția fanilor, a guvernului britanic și a altor părți cheie interesate” înainte de a lua decizia de a nu participa;
  • Arsenal și-a cerut scuze fanilor lor și a spus că se retrage;
  • Președintele lui Tottenham, Daniel Levy, a declarat că clubul regretă „anxietatea și supărarea” cauzate de propunere.
  • Chelsea, primul dintre cluburi care a bătut în retragere, s-a mulțumit să confirme că a “început procedurile formale de retragere din grup”.

Președintele Uefa, Aleksander Ceferin, a salutat această inversare de situație, adăugând că: “Important acum este să mergem mai departe și să reconstruim unitatea de care se bucura fotbalul înainte de acest gest.”

Formată inițial din 12 echipe, șase din Anglia, trei din Spania și trei din Italia, Super Liga pare acum un proiect mort, mai ales că și Barcelona a lăsat de înțeles că participarea sa depinde de votul Socios (fani finanțatori).

Proectul a fost condamnat atât de autoritățile din fotbal, cât și de politicieni, dar cel mai mult pare a fi contat reacția fanilor, care, cel puțin în Anglia au ieșit în stradă pentru a protesta față de implicarea echipelor lor favorite în acest proiect.

Niciuna dintre echipele din Spania și Italia nu a reacționat încă la declarațiile de retragere ale celor șase echipe din Premier League, dar publicația spaniolă El Mundo Deportivo a scris ieri că FC Barcelona și-a prevăzut o clauză în contractul de intrare în Superligă, condiționând acest pas de acordul Socios (suporteri finanțatori ai clubului) care vor avea o adunare în acest sens, la o dată neprecizată.

Anunțată în urmă cu două zile, înființarea Super Ligii, a fost criticată atât de FIFA şi UEFA (care intenționau să elimine imediat din Champions League trei dintre cele patru semifinaliste), cât și de premierul Boris Johnson din Marea Britanie și de președintele Macron, în Franța. Presa britanică relata ieri că premierul britanic caută soluții legislative pentru a interzice cluburilor engleze participarea la Superligă: ”Fotbalul a fost inventat în această țară, aceste cluburi, aceste nume, provin din orașe celebre din țara noastră. Nu cred că este corect ca aceste cluburi să fie dislocate din orașele lor de origine și transformate în mărci și mărfuri internaționale, fără legătură cu fanii care le-au iubit toată viața”, a spus Johnson.

Sursă alternativă: BBC.

Sursa foto: Cowardlion//Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday