Presa americană anunță că Trump Organization, firma fostului președinte al SUA, va fi pusă azi sub acuzare pentru fraudă fiscală. Donald Trump nu este personal cercetat, ci doar directorul financiar al companiei, care a refuzat să coopereze cu procurorii.

NY Times, Wall Street Journal și mai multe publicații americane susțin că procurorii din Manhattan vor anunța joi punerea sub acuzare (fază a procesului penal) a Organizației Trump și a directorului său financiar, după trei ani de investigare a unor potențiale infracțiuni fiscale, după ce o curte cu jurați din New York a fost în prealabil consultată (în secret) dacă există suficiente dovezi pentru acest pas.

Directorul financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, nu a cooperat cu procurorii, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple după deschiderea procesului și să dea în vileag personaje mai mari, arată diferiți experți în drept penal.

Nu sunt încă destul de clare acuzațiile ce vor fi aduse companiei fostului președinte american, dar acestea vor deveni publice joi (seara, pe ora României), după ce Weisselberg și avocații care reprezintă Organizația Trump vor fi prezentați instanței.

Publicațiile americane arată că acuzațiile împotriva directorului financiar, Allen Weisselberg, implică primirea de beneficii de la companie, așa cum ar fi apartamente, mașini și cheltuieli de specializare profesională, pentru care nu au fost plătite taxele corespunzătoare. Weisselberg este sub investigații fiscale de mai multe luni.

Deși investigarea aspectelor fiscale ale Organizației Trump durează deja de mai mulți ani, ancheta a luat viteză în februarie, când Curtea Supremă a permis procurorilor să ceară și să obțină declarații fiscale ale lui Donald Trump din ultimii opt ani.

Procurorii din Manhattan au început să investigheze Organizația Trump, după ce Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a acuzat compania că a plătit-o pe actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, care susținea că a avut o aventură cu Donald Trump acum 15 ani. Cohen a pledat vinovat în 2018 pentru mai multe infracțiuni, între care încălcarea legii privind finanțarea campaniei electorale, evaziune fiscală și fraudă bancară. Ancheta s-a extins ulterior și procurorii au început să verifice dacă afacerea imobiliară a lui Trump a manipulat valorile proprietăților pentru a obține credite mai mari și impozite mai mici.

Donald Trump a respins acuzațiile, considerând că ancheta este motivată politic. Avocatul lui Trump, a declarat pentru Politico, la începutul acestei săptămâni, că clientul său nu va fi pus sub acuzare în acest prim rechizitoriu al procurorilor. Totuși, experții în drept, citați de Business Insider arată că, chiar dacă figuri-cheie precum Weisselberg nu au încheiat acorduri de cooperare cu procurorii, asta nu înseamnă neapărat că la un moment dat nu ar putea schimba linia, pentru a depune mărturie împotriva unor personaje mai importante.

Sure alternative: NY Times, The Wall Street Journal.

Folosim cookies