Premierul Orban, însoţit de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au efectuat o vizită la Institutul ″Cantacuzino″⁣.

La finalul vizitei, Ludovic Orban a spus că Institutul are o capacitate de 500 de teste pe zi, ce poate fi crescută în funcție de necesități până la o mie de teste.

Totodată, premierul a spus, referitor la capacitatea nominală de testare, că este de opt mii de teste.

Referitor la șomajul tehnic pentru bugetari, Orban a spus că tema ”nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență, iar mare parte din bugetari sunt în prima linie”.

Guvernul anunțase la începutul lunii că pregătește o ordonanță de urgență prin care prin care bugetarii care nu sunt implicați direct în gestionarea epidemiei să lucreze 15 zile pe lună, urmând să primească 75% din salariul brut de încadrare pentru perioada în care nu lucrează.

Principalele declarații: 

Am efectuat o vizită la Institutul Cantacuzino, pentru a vedea, alături de domnul ministru al Apărării și de domnul ministru al Sănătății, situația de la institut. Ne-am pus la curent cu situația și cu proiectele Institutului Cantacuzino.

Vă voi spune pe scurt.

În privința laboratorului unde se fac testări pentru COVID-19, el are o capacitate de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută în funcție de necesități. Am vizitat laboratorul de biosecuritate, care este funcțional deja. Sigur, mai sunt niște aparate care sunt în curs de montare și el poate deveni pe deplin operațional. Există mai multe proiecte la Cantacuzino. Reluarea producției vaccinului antigripal, practic mai există un singur echipament lipsă.

Este în curs de pregătire un nou produs care va fi lansat pe piață. Este vorba despre un imunomodulator, care reglează nivelul de anticorpi din organism. De asemenea, este un proiect mare, care urmează să fie finanțat din fonduri europene, prin care se va urmări ca obiectiv capacitatea de producere a vaccinului tetravalent.

Apreciez activitatea care se desfășoară aici, apreciez în mod deosebit activitatea noului manager, practic manager de criză, care a fost numit de când a venit epidemia de coronavirus. Am încredere că echipa de aici are capacitatea să refacă Institutul Cantacuzino și să îi redea misiunea pe care a avut-o în România.

La nivel național, capacitatea este de 8000 de teste, în 61 de centre care operează astfel de teste. Ne dorim să creștem în continuare această capacitate, astfel încât să putem testa oricât este necesar, conform protocolului.

Î: Este în proiect un vaccin pentru coronavirus?

R: Se vor putea efectua cercetări și pentru acest virus. Se vor face cercetări, cu siguranță.

Î: Câte PSR-uri sunt aici?

R: Nu le-am văzut pe toate, am văzut un aparat foarte modern. E într-o continuă mișcare laboratorul. Este și acumulată expertiză, atâta timp cât ei au solicitat Ministerului Sănătății să intre în programul de training al celor care testează PSR.

Î: Președintele a anunțat ieri că după 15 mai vom purta măști obligatorii. Vom avea suficiente măști pentru toată populația României? Aveți anumite măsuri pentru cei cu venituri foarte mici, care nu și-ar permite să achiziționeze măști?

R: Este foarte importantă, reduce posibilitatea de infectare. Știți că preocuparea noastră de la începutul epidemiei a fost să susținem producători români care să introducă în fabricație astfel de măști.

Avem deja instalate utilaje noi, care au o capacitate foarte mare de producție. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină. Pentru persoane vulnerabile vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măști nu contra cost.

Eu sper să creștem această capacitate, va trebui până la data de 15 mai să producem cantități semnificative. De asemenea, să mai reușim achiziția de măști de la parteneri externi.

Practic, după penuria care a existat în prima parte a crizei, la ora actuală este mult mai bine. Obligativitatea de a purta măști va naște un consum zilnic mai mare decât cantitățile pe care le avem în momentul de față.

Î: Ce prevede planul de relansare a economiei și care sunt pașii pentru revenirea la o viață normală?

R: Suntem în curs de redactare a acestui plan. Analizăm toate sectoarele care au fost afectate. Vom avea o evaluare – care este impactul economic al ridicării unor restricții, iar apoi vom avea un plan bine pus la punct.

Î: În ce stadiu este aplicația de monitorizare pentru cei care sunt în carantină, izolare?

R: Există o dezbatere foarte serioasă în societatea românească. Dacă vor exista aplicațiile, vor fi doar aplicații pe care să și le instaleze cetățeanul, dacă dorește el. Ne îndreptăm spre finalul prelungirii stării de urgență, urmează să se facă analize privitoare la contextul epidemiologic și vom vedea dacă mai este necesar. Dar și dacă vor exista aplicații, sunt 19 țări care folosesc astfel de aplicații, vor fi folosite doar cu acordul expres al cetățenilor.

Î: Va exista pentru cetățenii care au suferit de acest virus un pașaport, care să le dea posibilitatea să călătorească?

R: Vă referiți la cei care au luat anticorpi. Încă nu am luat o decizie.

Există un document care a fost prezentat de Comisia Europeană privind măsurile de revenire la normalitate și acolo în mod evident este asumată mai multă coordonare, trebuie modificate măsurile. Un dialog permanent la nivel european. O să luăm măsurile în acest sens.

Referitor la șomajul tehnic pentru bugetari, acest subiect nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul perioadei de urgență, iar o mare parte a bugetarilor este în prima linie.

Î: Ne-am putea aștepta în următoarea săptămână la un prim plan de relaxare?

R: Trebuie să avem o analiză a situației. Avem fondurile europene pe care putem să le utilizăm pentru programele de relansare economică. Putem dispera o sumă pentru întreprinderi mici și mijlocii, printr-un program de susținere de 750 mil. euro. Vom avea resurse pentru măsuri active, de susținere a angajării de către companii, pe care le vom utiliza și vom adăuga resurse necesare de la buget.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday